16.12.2017

Lavatarhuri -kirja

Lavatarhuri, Kasvata satoa viljelylaatikossa, tekijät Heidi Haapalahti, Suvi Lehtonen, Teija Tuisku

Kirjan rakenne

Kuuteen osaa jakautuva kirja käsittelee lavaviljelyn kattavasti. Ensimmäinen osa Ryhdy lavatarhuriksi kertoo mitä lavaviljely on ja kertoo peruasioita lavaviljelystä. Toinen osa Kokoa kunnon kasvualusta käsittelee otsikkonsa mukaisesti sitä, millaista multaa tai hiekkaa lavaviljelyssä kannattaa käyttää.

Kolmannessa osassa Katteet puolestaan puhutaan kateviljelystä lavatarhassa.
Lavatarhurin vuosi kertoo selkeästi mitä milloinkin kannattaa tehdä. Ohjeista näkee, että ne ovat ammattilaisen kirjoittamat; ne ovat selkeät ja kattavat. Näillä ohjeilla kokemattomallakin on mahdollisuus onnistua.

Lavatarhurin kootut niksit kertoo mm- kumppanuuskasveja, eläviä katekasveja, viherlannoituskasveja sekä erilaisia litkuja kasvien lannoittamiseen ja tuholaisten torjumiseen.

Viimeinen osa Lavatarhurin vihannekset esittelee laajan kattauksen lavaviljelyyn soveltuvia kasveja.


Kirjan ulkonäkö

Lavatarhuri -kirja on hyvin jäsennelty ja selkeä. Se on helppo lukuinen ja helposti omaksuttava, vaikka se onkin täynnä tiivistettyä tietoa. Kirjassa on erilaisia infolaatikoita ja listauksia joissa on hyvin nostettu esille tärkeitä seikkoja.

Kirja on esteettisesti kaunis olematta täynnä turhia "täytekuvia".


Kenelle kirja on tarkoitettu?

Uskon kirjan sopivan kaikille lavaviljelystä kiinnostuneille. Tässä kirjassa on Suomessa hankittua osaamista, nämä opit toimivat kokeillusti meillä.

Lavaviljely ei vaadi välttämättä edes pihaa, vaan lavan voi rakentaa myös parvekkeelle. Samoin sen voi tehdä myös paljaalle kalliolle eli edes sopivan viljelysmaan puute ei ole este lavaviljelylle.


Miksi haluaisit lukea tämän?

Lukemalla tämän kirjan saat rautaisannoksen tietoa paitsi lavaviljelystä niin myös muusta avomaaviljelystä oloissamme. Kirja on selkeä ja se on helposti luettavissa. 


Mitä lukija saa? 

Lukemalla tämän kirjan saa inspiraatiota ja oivalluksia omiin viljelyksiin. Kirjoittajat lähestyvät lavaviljelyä Suomen ilmaston ja olosuhteiden kautta, näin ollen kirjan opit kelpaavat meille suoraan ja ulkomaisten kirjojen ilmastoon sovittamista ei tarvita.

Näillä opeilla voidaan saada erilaisilla kasvuvyöhykkeillä menestymään lajeja, jotka eivät niissä oloissa pärjäisi avomaalla. Satokausi pitenee ja  työskentely mukavuus paranee, kun lava on oikeinmitoitettu. Kirja antaa myös käytännön neuvoja mm kasteluun.

Tämä yksityiskohtainen opas voi auttaa aloittelijan menestyksekkääseen viljelyyn, samalla kun se antaa neuvoja pidemmälle ehtineillekin.


Miksi tämä kirja puhuttelee minua?


Aiemmin viljelypalstani sijaitsi Helsingissä hyvin suotuisissa oloissa. Kasvatin oven pielessä tomaatteja menestyksekkäästi. Suotuisat olosuhteet tekivät viljelystä helppoa. Olot tuvalla ovat toisenlaiset. Kasvuvyöhyke on kolmonen ja en ole vielä päässyt hyödyntämään pihan lämpimimpiä ja tuulelta suojaisimpia paikkoja viljelyssä.

Lavaviljelyn luvataan mahdollistavan pidemmän satokauden ja helpomman hoidon. Molemmat ovat seikkoja, joita arvostan.
Tästä blogista löytyy kirjoitus kuvineen Hirvihaaran kartanon lavatarhasta. Suvi Lehtosen luoma lavatarha esiintyy kirjassa, mutta blogin toukokuiset kuvat paljastavat todella hyvin lavatarhan rakenteen.


Kirja ei ole saatu kustantajalta.


16 kommenttia:

 1. Oikein hyvänoloinen kirja! Kiitos esittelystä:) On niin mukava kun nykyään tuota tietoa on niin hyvin tarjolla..asiaan kun asiaan! Hyvää kolmatta adventtia♥

  VastaaPoista
 2. Hienon oloinen kirja 😊 Mukavaa adventtia ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin :)
   Tuo kirja on mielettömän hyvä, odotan innolla pääseväni testaamaan sen oppeja.

   Poista
 3. Kiinnostava kirja! Hyvää adventtia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin Sussi!
   Ja kirja on tutustumisen arvoinen jo komeiden kuviensa vuoksi.

   Poista
 4. Kuulostaa mielenkiintoiselta ja pian hyvinkin ajankohtaiselta! Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvella on hyvä hetki suunnitella, niin pääsee halutessaan heti toteuttamaan kun kevät kolkuttelee :)

   Poista
 5. Oi, onpa näppärä ja kattava opus puutarhurille!
  Lempeää joulun aikaa sinne Pohjolaan!

  VastaaPoista
 6. Kiitos kirjaesittelystä, vaikuttaa hyvältä! Odotan oman pihan toteutumista ja sitä, että pääsen enemmän hyödyntämään omaa viherpeukaloa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tutustumaan tähän pihan suunnitteluvaiheessa, tästä voi saada kivoja ja asiantuntevia vinkkejä :)

   Poista
 7. Taidan hankkia tämän äidilleni, jolla on syntymäpäivä tammikuussa, joten kiitos kaunis esittelystä, vinkistä! Joulun jälkeen, kun on erityisen vaikeaa keksiä lahjaa ihmiselle, jolla muutenkin on jo kaikkea..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ollut pidetty kirja, toivottavasti se on äitisi mieleen :)

   Poista
 8. Paras aihetta käsittelevä kirja, jonka omistan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla :) Itse pidän tästä kirjasta valtavan paljon ja aion lukea sen vielä useaan kertaan.

   Poista