30.12.2017

Vuosi 2017

Tämä vauvavuosi on ollut kiireinen, mutta siitä huolimatta blogi on päivittynyt aina lauantaisin. Nyt ajattelin nostaa joka kuukaudelta yhden mieleeni jääneen kirjoituksen esille.


Tammikuu

Aloitimme säästämään kahdella eri tavalla. Itse valitsin vaihtuvat summat ja Kaj säästi tasasumman. Havaitsin jo alkumetreillä, ettei vaihtuvalla summalla säästäminen ollut minulle sopiva keino. Välillä sain oikean summan siirrettyä viikossa säästöön ja välillä laitoin jonkun muun summan. Jatkossa kallistun säästämään tasasumman, se on itselleni luontaisempi tapa. 

Saimme kumpikin kasaan aiotun summan 1 378 € eli nyt meillä on säästössä 2 756 €. Säästösumma oli kuukausille jaettuna n. 115 €/per nenä. Se ei ollut tuloillamme paha summa säästää tulevaa varten. Tarkoituksenamme oli ja on pitää pikkuinen kotona vuoden 2018. Alkuvuoden olen hänen kanssaan ja Kaj on loppuvuoden. Ja jos käytämme koko säästön vuoden 2018 aikana, on meillä n 230 €/kk enemmän rahaa käytössämme kuin ilman säästämistä olisi.
Säästetty summa on tarkoitettu käytettäväksi, mutta jos sitä ei tarvita jää se säästöön odottamaan muita pieneen liittyviä kuluja.

"Kuukausittainen säästötavoitteemme on keskimäärin 114,84 euroa. Voimme siis elää säästöllä vuonna 2018 lihavampia kuukausia ja ottaa yhteisen kuukausittaisen säästön eli 229.68 euroa käyttöön tai pihistellä ja nostaa vauvarahastosta kahden vuoden ajan 114,84 euroa kuussa. Summat eivät ole korkeita, mutta me ryhdyimme tähän hankkeeseen jälkijunassa, tämä olisi kannattanut aloittaa plussatessa, silloin olisimme saaneet suuremman summan kasaan tai vaihtoehtoisesti tämän saman summan kasaan pienemmin ponnistuksin."

Helmikuu

Julkaisimme Johannan kanssa tehdyn videon Ergo-kantorepusta. Reppu on ollut meillä kovassa käytössä ja etenkin Kaj tykkää kantaa sillä vauvaa. Kannoimme vauvaa aluksi kantoliinalla ja sidontana meillä oli kietaisuristi 2. Vauvan kasvettua siirryimme reppuun ja liinailu on jäänyt.


Koimme pitkän kantoliinan hankalaksi, sen kun sitoo savikossa on se meidän taidoillamme sen jälkeen aivan likainen pyyhkäistyään liian monta kertaa maata. Rengasliina oli ihan ok todella lyhyille matkoille, mutta koimme sen rajoittavan liikaa omia liikkeitämme ja estävän työskentelyä.

Ehkä palaamme vielä kokeilemaan kantoliinaa, mutta olemme olleet tyytyväisiä tähän vanhaan reppuun.


Maaliskuu

Muistelimme kuinka löysimme tuvan. Kaiken kiireen keskellä oli ihana pysähtyä ja fiilistellä sitä tunnetta, kun se oma tupa viimeinkin löytyi.


Huhtikuu

Kerroimme pienokaisen syntymästä ja kuulumisiamme. Haluaisin oppia kertomaan arjestamme luontevasti, se voisi olla ensi vuoden yksi tavoitteista.

Toukokuu

Valoimme roskakatoksen pohjan jo edellisenä syksynä, mutta vasta toukokuussa olin valmis julkaisemaan siitä videon. Tämä projekti oli yksi niitä, jotka jäivät tänä vuonna muiden jalkoihin. Lupaan napata kuvia blogiin, kun saamme katoksen valmiiksi.


Kesäkuu

Kesäkuu oli kestosuojien uusinta kuukausi. Uusin vuosikymmenen vanhan kuukuppini ja hankin ensimmäiset kestosuojani vauvan kestovaippailun innoittamana. Iho, luonto ja kukkaro kiittävät. Arjen pienet valinnat voivat olla suuria vaikutuksiltaan. Toivon kestosuojien käytön pienentävän saamaani kemikaalikuormaa. Ainakin niiden käyttö pienentää tuottamaani jätevuorta. Ainakin kuukuppi on pitkäikäinen ja auttaa säästämään pitkän pennin, samaa odotan kestositeiltä.

Heinäkuu

Saimaan mökillä keksin, että sama neljän neliön huone on palvellut monessa eri tarkoituksessa. Havainnon innoittamana kirjoitin aiheesta ja liitin juttuun mukaan myös kuvan kaupunkikotimme alle viiden neliön keittokomerosta  (josta lisää kuvia täällä). Pienissä tiloissa suunnittelu ratkaisee paljon.


Elokuu

Tämän vuoden sato ei ollut parhaimpia. Syynä niukkaan satoon oli siihen käytetyn ajan vähyys ja haastavat kelit. Pääsimme kaikesta huolimatta poimimaan herukoita marjoja pullistelevista pensaista. Marjojen poiminta innoitti kirjoittamaan siitä, miten ratkaisimme marjastuksen vauvan kanssa.

Syyskuu

Miina saapui vieraansa kanssa avustamaan meitä puun kaadossa. Nuoret saivat kokeilla tolppakenkiä. Kokemus oli haastavampi, kuin he olivat sen arvelleet olevan. Helsingin kiipeilypuisto oli kevyt tähän verrattuna :)


Lokakuu

Tänä vuonna puutarhassa ei ole tapahtunut mitään ihmeitä. Olemme viljelleet samoja kasveja kuin aiemminkin ja saaneet satoa vaihtelevasti. Omenapuita jouduttiin leikkaamaan rajusti. Mutta näkyvin edistysaskel otettiin saunatuvalla, sen edusta meni kokonaan uusiksi pihaprojektin vuoksi. 

Saunatuvan edustalle jäi siinä kasvanutta juhannusruusua. Ruusu sai seurakseen pari pilariomenapuuta ja ruusukvittenin. Kokonaisuus kasvaa ensi vuonna mansikoilla. Toivon tämän pienen hyötytarhan ilahduttavan meitä tulevina vuosina.


Marraskuu

Kävimme Oxfordissa ja ihastuin paitsi kaupunkiin, niin myös sen kasvitieteelliseen puutarhaan. Puutarhan yhdestä näyttelystä kirjoitin blogiin valokuvapainotteisen jutun.


Joulukuu

Pääsimme keväällä tutustumaan Hirvihaaran kartanon lavatarhaan ja kirjoitin siitä tuolloin. Nyt esittelin tuon lavatarhan puutarhurin ja tovereidensa lavatarhuri-kirjan.

Luetuimmat kirjoitukset

Tänä vuonna kirjoitetuista teksteistä suosituin oli juttu sadeveden keruutynnyristä. Toiseksi luetuin oli  katukiveyksen teko brittiläisittäin. Vuodelta 2016 luettiin ahkerasti postauksia aurinkosähköstä ja tomaatin kasvatuksesta.

Mikäli sinua kiinnostaa mitä teimme vuonna 2016, on tuostakin vuodesta koottu tämän kaltainen kirjoitus. Käy ihmeessä kurkkaamassa :)


Kiitos kun olet viihtynyt seurassamme. 
Toivotamme sinulle ihanaa tulevaa vuotta!

22 kommenttia:

 1. Olipa hauskaa lukea katsaus vuodestanne! Erityisesti innostuin punaisesta tuvastanne, niinkin paljon, että piti mennä lukemaan maaliskuinen juttunne sen hankinnasta. Onnellista uutta vuotta 2018!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta Sanna ja ihanaa tulevaa vuotta :)

   Poista
 2. Hyvää alkavaa vuotta koko perheelle!

  VastaaPoista
 3. Onnea ja iloa uuteen vuoteen! Teillä riittää ihmeteltävää, kun vauvasta tulee taapero ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin :)
   Ensi vuosi taitaa olla tätäkin kiireisempi, mutta odotamme sitä innolla.

   Poista
 4. Syksyiset postaukset olivatkin minulle jo entuudestaan tuttuja. Tuon marjastusta vauvan kanssa jutun kävin lukemassa. Vaihtelevia aiheita tänne blogiin kyllä mahtuu. Oikein mukavaa tulevaa vuotta teidän perheelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna ja ihanaa tulevaa vuotta sinulle ja perheellesi :)

   Poista
 5. Ihania maanläheisiä fiiliksiä. Hyvää uutta vuotta! <3

  VastaaPoista
 6. Monipuoliselta kuulostaa vuotesi! Jään seurailemaan, mitä ensi vuonna tapahtuu. Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 7. Onnea ja iloa tulevaan vuoteen 2018! Ilo on seurata blogiasi ♥︎

  VastaaPoista
 8. Hyvä kooste kuluneesta vuodestasi! Kiitos kuluneesta vuodesta ja hyvää uutta vuotta 2018 :)

  VastaaPoista
 9. Kiva kooste vuoden tapahtumista. Hyvää uutta vuotta sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista
 10. Kiva kooste! Tuokoon tämä uusivuosi tullessaan sinne kaikkea mukavaa♥ Hyvää uutta vuotta 2018♥

  VastaaPoista