13.1.2018

Kestotalouspaperi

Kestotalouspaperi on ollut perheellämme nyt useamman kuukauden menestyksekkäästi käytössä. Keittiössä on pienessä korissa kasa kestopaperia eli kankaisia riepuja odottamassa käyttöä. Näillä pienillä siivousliinoilla pyyhitään muunmuassa sormiruokailevan vauvan sotkut ja niistetään nenä. Nämä vanhoista, pehmeiksi kuluneista vaatteista leikatut kestotalouspaperin palat sopivat siis kestonenäliinoiksikin.

Ajatus kestotalouspaperin käytöstä tuli erilaisia keskusteluja lukiessa. Selasin nettiä ja mietin mistä ja mihin hintaan tilaan omani. Samaan aikaan olin laittamassa pois reikäisiksi ja korjauskelvottomiksi käyneitä vaatteita. Päätin ensin alkuun kokeilla kestoriepuja itse tehdyillä versioilla. (Meillä on yksi kaupan kestotalouspaperi esiintyy kuukupin kanssa kuvassa, sen kuva on tässä postauksessa)

Leikkasin vaatteista pienehköjä riepuja. Niiden koko vaihtelee todella paljon. n. 10 x 10 cm olen kokenut hyväksi kooksi. En huolitellut riepujen reunoja. Tarkastin kyllä leikatessa, ettei mikään kangas ole kova purkautumaan. Mahdollisimman pölisemätön kangas on plussaa pidemmässä käytössä. Aiomme kokeilla myös netissä kovasti kehuttuja harsoista tehtyjä kestotalouspapereita.


kestotalouspaperi, kestorätti, kestoriepu
Säilytämme kestorievut pienessä korissa. Korista ne on helppo napata käyttöön.


Likaisten kestotalouspaperin palojen säilytys

Käytetyt kestotalouspaperit viedään kylpyhuoneessa olevaan pesupussiin. Pesupussi roikkuu ilmavasti naulassa ja näin kosteat rätit kuivuvat ennen pesua.

Kestotalouspaperin pesu


Pesukoneeseen kestorivut menevät pyykkipussissa, näin ne eivät jää pyykkikoneen luukun väliin jumiin ja ne on helpompi nostaa koneeseen ja koneesta pois. Itse suosittelen näiden pesua 60-asteessa. Pyykin pesen kirjopyykille sopivalla hajusteettomalla pyykinpesuaineella. Huuhteluaineena käytän etikkaa. 

Pestyt kestotalouspaperit otan pois pesupussista ja asettelen pyykkinarulle kuivumaan. Kokonsa vuoksi ne ovat kevyitä ja vaativat ulkona kuivuessaan pyykkipojan varmistamaan narulla pysymisen.


Kestotalouspaperin plussat


 • Säästää rahaa
 • Ekologinen
 • Pehmeä ja imukykyinen
 • Kaunis
 • Vie vähän tilaa
 • Peseytyy normaalin pyykin mukana
 • Talouspaperia hellävaraisempi nenäliinana
Olemme olleet kestotalouspaperiin hyvin tyytyväisiä. Asumme melko ahtaasti ja emme halua käyttää tilaa "turhien asioiden" säilyttämiseen. Pieninkin pakkaus talouspaperia vie aikamoisen tilan hyvin rajallisesta kaappitilastamme. Tämän lisäksi talouspaperi maksaa, ei paljoa per rulla, mutta kuitenkin. Nämä kestotalouspaperit on tehty jo kertaalleen maksetuista vaatteista, joille ei taloudessamme olisi ollut enää muuta käyttöä.

Kestotalouspaperi on kestävää ja siitä ei lähde palasia irti vaikka sitä käyttäisi kostutettuna tai märkänä. Lisäksi se on kostutettuna todella tehokas puhdistaja vauvan tahmaisille käsille.


Suosittelemme lämpimästi kokeilemaan kestotalouspaperia. Sen käyttöön tottuu niin, että kylässä tuntuu oudolta käyttää tavallista talouspaperia.10 kommenttia:

 1. Moi!
  rätille uusi nimi mutta tuo on hyvä tapa käyttää vanhat, kuluneet, tekstiilit, jotka soveltuvat talouskäyttöön.
  Muuten sun linkki ei vie kestotalouspaperiin vaan kuukuppiin ;)
  Terkkuja ! Melina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rätti ja riepu ovat jotenkin vähemmän myyviä nimiä kestotalouspaperille :D

   Linkin juttu on kuukupeista, mutta siellä on kuva kaupan kestotalouspaperista. Pitää selventää tekstiä, kiitos :)

   Poista
 2. Kiitos vinkistä, kuulostaa hyvältä..varsinkin tuo ekologinen ja säästää rahaa...ne kelpaa aina:)! Mukavaa alkavaa viikkoa♥

  VastaaPoista
 3. Itsekkin leikkelen rikkinäiset vaatteet siivousräteiksi, joita myös keittiössä käytän tiskirättinä ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin näppärää ja samalla saa käytettyä vaatteet kunnolla loppuun :)

   Poista
 4. Meillä myös hyödynnetään vanhat pyyhkeet ja rätit pyyhkeinä, tosin tuolla verstaan puolella. Talouspaperia kuluu niin vähän, ettei keittiössä ole tarvetta. Hyvä idea kuitenkin! Yhdessä päiväkodissa oli tuollaisia käsien kuivaamiseen. Se tuntui ensin vähän kummalliselta, kun olin tottunut käyttämään samaa materiaalia lattioiden pesuun :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen muuallakin kuullut, että näitä on päiväkodeissa, aivan mahtava homma! Ja aivan kuten sanoit, kyllä nämä kelpaavat lattiaräteiksin.

   Poista
 5. Minäkin ompelin viime päivinä vihdoin kestotalouspaperia meidän huusholliimme. Lahjaksi olen tehnyt sitä jo jokunen vuosi sitten. Päivän käyttökokemuksella voin suositella muillekin :) Joku tuon tyylinen kori, joka sulla näkyy kuvassa, voisi olla hyvä säilytystapa. Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävinkin yösyötön yhteydessä kurkkaamassa kirjoitukjsesi, mutta kommentointi on yöllä hankalaa ja se jäi. Tekemäsi paperit olivat todella hienot :)

   Poista