6.1.2018

Sähköpula 2018?

Viime vuoden alussa kerroin Huoltovarmuusneuvoston olevan huolissaan mahdollisesta sähköpulasta. Nyt päivitän tilannetta.Sähköpula on tilanne joka on hallittavissa, mutta jonka vuoksi sähkönkulutusta joudutaan rajoittamaan. Kotitalouksille eli meille tavallisille ihmisille se tarkoittaisi mahdollisesti muutamien tuntien keskeytyksiä sähkönjakelussa. Katkoksia ei aiheuteta yhteiskunnan toiminnan kannalta oleellisiin paikkoihin ja toimintoihin.

Fingrid arvioi riskin sähköpulaan olevan tänä talvena samalla tasolla, kuin viime talvena. Sähkön arvioidaan kuitenkin riittävän.

"Viime talvi oli leuto, mutta tammikuun alkuun ajoittui lyhyt kylmä jakso, jolloin saavutettiin talven sähkön kulutushuippu. Sähkön kulutushuippu, 14 273 MWh/h, toteutui 5.1.2017 tunnilla 17 - 18. Viime talven kulutushuippu jäi edellisen talven kulutushuipusta, 15 105 MWh/h, joka on myös Suomen kaikkien aikojen sähkön kulutusennätys." Fingrid


Fingrid kertoo 11.12.2017 julkaisemassaan tiedotteessa pohjoismaiden Norjaa lukuunottamatta olevan sähkön suhteen alijäämäinen. Tilanne on hivenen heikentynyt Suomessa viime vuodesta. Ja me olemme kaikista pohjoismaista riippuvaisempia sähköntuonnista.

Marraskuussa Fingrid julkaisi tiedotteen, jossa kerrottiin vakavan häiriön sähköjärjestelmässä olevan harvinainen, mutta mahdollinen. Häiriö voi tiedotteen mukaan aiheutua mm. useista samanaikaisista teknisistä vioista, ilkivallasta, sabotaasista tai poikkeuksellisista sääilmiöistä.


Fingridin viimeisimmässä lehdessä oli artikkeli Jäätyvä 2017 varautumista vakavaan häiriötilaan.
Harjoituksessa nousivat esille seuraavat asiat:

 • Yhteiskunta on todella riippuvainen sähköstä
 • Asukkaiden varautumisasteesta kannetaan huolta
 • Evakuointisuunnitelmat jne eivät koske "tavallisia" ihmisiä, miten he selviävät?
 • Kerrostalot eivät pysy lämpiminä
 • Kahden viikon laaja alueellinen häiriötila ei riitä poikkeustilan julistamiseen
Artikkelin pääset lukemaan tästä linkistä.

sähkökatkos

Miten voit varautua sähkökatkoihin?

 • Pidä kotivara ajantasalla
 • Pidä juotavaa varastossa
 • Säilytä taskulamput, patterit, patteriradio ja kynttilät sellaisessa paikasta, josta löydät ne
 • Käteistä on hyvä olla aina mukana
 • Älä aja tankkia liian tyhjäksi
 • Kerro huonommassa kunnossa oleville läheisillesi valmiiksi miten aiot huolehtia heistä poikkeustilanteissa
 • Mieti valmiiksi miten toimit mahdollisissa häiriötilanteissa
 • Hanki ilman sähköä toimiva lämmitin
HS 6.1./18


Tänä vuonna ei ole vielä koettu sähköpulaa ja tuskin tullaan kokemaankaan. Sen sijaan säätilat ovat vaikeuttaneet sähkönsaantia. Osa kotitalouksista on ollut ilman sähköä tykkylumen katkaistua sähkölinjoja. Oma oleminen ja asuminen kannattaa suunnitella niin, ettei elämä täysin lamaannu, jos sähköä ei muutamaan päivään ole saatavilla.

Ja tässä vielä linkki viime vuotiseen tekstiin Sähköpula?

14 kommenttia:

 1. Asiallinen kirjoitus. Meillä Pohjois-Karjalassa on ollut paljon sähkökatkoksia tänä talvena runsaan lumentulon takia, viime viikolla oli 13000 taloutta ilman sähköä. Neuvot ja ohjeet ovat siis tarpeen. - Mukavaa loppiaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti olette säästyneet sähkökatkoilta ja että ne olisivat pian kaikki korjattu.

   Poista
 2. Tärkeää asiaa. Asuin Kaliforniassa silloin, kun iso sähköfirma päätti ihan vain huvikseen säännellä asiakkaisen sähkön saantia vaikka sähköä olisikin ollut tarjolla. Hinnat saatiin pilviin ja asiakkaat epätoivoisiksi. Enron teki sittemmn konkurssin ja pomot menivät linnaan, mutta ikävä kyllä Enronin osakkeisiin eläkesäästönstä menettivät kaiken :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh, aika hurjaa. Onneksi meillä ei ole tuommosia huolia. Ei ole käynyt mielessä, että sähköfirma tekisi noin. Toisaalta meillä taitaa olla maailman mittakaavassa ihan ok firmat pitämässä töpselit sähköistettyinä.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos. Näitä tulee aina välillä mietittyä. Tosin nyt suurempana huolena taitaa olla tuo tykkylumi ja sen aiheuttamat haasteet.

   Poista
 4. Onpas mielenkiintoinen postaus, ja tärkeätä asiaa. Hyvää tammikuun alkua :)

  VastaaPoista
 5. Tätä sähköriippuvuutta olen usein miettinyt sähkökatkojen aikaan. Täällä maalla kun niitä aika usein on ja varsinkin ennen saattoivat olla tosi pitkiä. Aina jos vähänkin alkavat sähköt pätkiä ensi töikseni lasken vettä kattiloihin - porakaivosta kun ei vettä saa millään jos sähköt on poikki! Lämpöä meillä onneksi saa kun on tulisijat :) Aurinkoisia talvipäiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan järkevää varautumista ja elämä ilman vettä on aika ikävää. Tulisija on hyvä asia, siitä saa tunnelman lisäksi lämpöä ja voi siinä kokatakin. Mukavaa talvea :)

   Poista