20.1.2018

Siemenluetteloita ja istutussuunnitelmia


Taas on se aika vuodesta, kun pienviljelijällä unelmat laukkaavat tahtiin, johon todellisuus ei ikinä kykene. Nyt olisi hillittävä itsensä ja oltava realistinen omien voimavarojensa ja istutuspinta-alan suhteen.

Oikeastaan kauden ensimmäiset istutukset olisi pitänyt tehdä jo syksyllä, kun tarkoitus oli peittää mullan suojiin talvivalkosipulit ja porkkanansiemenet, toisin kävi. Nyt on aika tehdä tiukat valinnat, mitä köökkimaa eli keittiöpuutarha tulee tuottamaan.

Siemenluetteloissa olen pääasiassa turvautunut Hyötykasviyhdistyksen ja Thompson & Morgan luetteloihin. Lisäksi olen langennut eri kaupoissa siemenhyllyjen valikoimiin. Tiedän, että maailmalta saa helposti tilattua kaikkea jännää ja eksoottista kotiinkuljetettuna, mutta en ole jaksanut perehtyä tarpeeksi tuontirajoituksiin. En halua vahingossakaan olla osallisena uusien kasvitautien ilmaantumisessa Suomeen ja siksi tyydyn pääasiassa Suomalaiseen valikoimaan.

King Edward ja Blue Congo

Perunamaa kuuluu punaisen tuvan viereen ehdottomasti. Olemme kasvattaneet vain erilaisia erikoisperunoita, sillä tavallinen peruna on kaupassa äärimmäisen halpaa ja näin ollen sen viljelyssä ei "pääse omilleen". Tänä vuonna istutamme vain Golden Mayaa, koska se on kohonnut ehdottomaksi suosikiksemme. Valmistamme niistä etupäässä lohkoperunoita ja olemme aivan koukussa.

Erikoisperunoiden siemenperunoita saa Hyötykasviyhdistykseltä. Missään tapauksessa ei kannata hankkia itselleen ongelmia istuttamalla ruokakaupan perunoita; niissä saattaa olla kasvitauteja joita pienviljelijä ei saa hoidettua ja lisäksi perunoiden taudit tarttuvat usein myös tomaatteihin.

Mayan Gold
Golden Maya
Tomaatteja meille tullee vain muutama, jos maltan kerrankin pysyä kohtuudessa. Kasvuvyöhyke 3 ja ulkokasvatus ovat osoittautuneet haastaviksi. Tomaatit kaipaisivat enemmän lämpöä ja valoa, kuin mitä niille oli tarjota kesällä 2015. Ja viime kesänä taas loppukesän kosteus toi vieraaksemme kasvitauteja. Lisäksi aurinko näyttäytyi turhan harvakseltaan tomaateille.

Tomaattien kohdalla kaivelen siemenvarastoja tai käyn ostamassa valmiit taimet. Kaiholla muistelen edellistä asuntoa, jonka ovenpielessä oli juuri tomaateille passeli mikroilmasto. Mikään ei ollut niin ihanaa kuin etupiha täynnä makeita, punaisia tomaatteja. Jossain vaiheessa hankimme suuren kasvihuoneen ja silloin aion kyllä höyrähtää uudelleen tomaattien kasvatukseen.

Lehtikaali menestyi hyvin ensimmäisenä kesänä, kun esikasvatin sen, mutta toinen ja kolmas kesä olivat pettymyksiä. Nyt tarkoituksena olisi kokeilla vanhojen siementen itävyyttä ja esikasvattaa ainakin osa taimista parvekkeella.


Ystävättäreni oli menossa Hyötykasviyhdistyksen Alku & Juuri-puotiin ja pyysin häntä tuomaan muutaman siemenpussin itselleni. Toki olisin voinut tuppautua mukaan, mutta viime keväästä viisastuneena en päästä itseäni (ainakaan vielä) astumaan noiden houkutusten keskelle.

Toissa kesänä ostin itselleni ja lahjaksi kääpiösamettikukkaa ja ihastuin ikihyviksi. Kukka on kaunis ja koska olin ostanut kahta laatua siemeniä, niin sain kukkapenkkiin kahden värisiä kukkia. Pyysin siis samat Lemon Gem ja Red Gem kääpiösamettikukat täksikin vuodeksi. Meillä ei viime kesänä näkynyt niin paljoa perhosia, kuin olisin toivonut ja nyt toivon näiden kääpiösamettikukkien ja pihan muiden kukkien pikku hiljaa korjaavan tilannetta.

Tänä kesänä ajattelin kokeilla uutta samettikukkaa, kaksimetriseksi kasvavaa pienikukkaista haisusamettikukkaa (Tagetes minuta). Haisusamettikukan kukka on pieni ja vaatimaton, mutta se torjuu rikkaruohoja, juurikirvoja, ankeroisia ja hyttysiä. Lisäksi haisusamettikukkaa voidaan käyttää mausteena ja rohtona.

Talvikynteli oli siemenluettelon houkutukseen lankeaminen. Mehiläiskasvi jota voidaan käyttää yrttinä. Näin helposti minua viedään. Talvikynteli saattaa talvehtia sopivissa oloissa eli tästä kaverista tulee parhaimmillaan pidempiaikainen vieras pihaamme.

Lakritsikasvi on houkuttunut minua toissa keväästä alkaen, jolloin törmäsi siihen Tukholman Lakritsifestivaaleilla. Tarkoituksena olisi saada tästä kasvista uudenlainen sisäkasvi.


Viime kesä oli toinen kun epäonnistuin kesäkurpitsoiden kanssa. Kaikkina muina vuosina olen kärsinyt ylituotannosta ja miettinyt kesäkurpitsoiden kasvattamisen järkevyyttä. Nyt kun satoa ei tullutkaan totesin sen vielä huonommaksi vaihtoehdoksi. Vaikka joka syksyinen kesäkurpitsan liikatuotanto aiheuttaa jossain vaiheessa totaalisen kyllästymisen niin kokonaan ilman oleminen oli vieläkin rankempaa.

Kaikki syksyiset pikapaistokset ja suklaakakut tuntuvat vaativat kesäkurpitsaa joukkoonsa.

Lisäksi kasvimaalle tulee ne tavalliset herneet, pavut, retiisit ja salaatit, ainakin. Todennäköisimmin sinne iskee taas tilanahtaus, koska ahnehdin liikaa.

Kuvat ovat arkistojen kätköistä, tänä talvena en ole kerennyt napsimaan kuvia siemenluetteloista, vaan olen käyttänyt vapaahetkeni niiden aktiiviseen selaamiseen ;)


6 kommenttia:

 1. Sama homma kesäkurpitsan kanssa viime vuonna. Ei onnistunut ja kauhea harmitus. Nyt on tilattu pariakin kesäkurpitsan siementä ja toivon parempaa vuotta!

  Lakritsi on putkahtanut vastaan muutamassakin blogissa ja heti tulee olo, että pitäiskö itsekin yrittää. Mutta nyt jätän väliin! 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli jotenkin niin epäonnistunut olo, kun ei hukkunut kesäkurpitsoihin. Mutta ilmeisesti niidenkin kanssa voi epäonnistua. Tänä vuonna siis uusi yritys ja täälläkin toiveissa olisi saada satoa useammasta lajikkeesta.

   Lakritsi vain on houkutteleva, aloin vähän epäröimään onko kotimme sille liian pimeä talvella. Tosin kasvilampullahan siitä selviäisi...

   Poista
 2. Parsaperunaa ajattelin kokeilla tänä vuonna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parsaperuna kuulostaa äärimmäisen houkuttelevalta!

   Poista
 3. Ihanaa, jos on mahdollisuus kasvattaa juureksia ja muuta itse. Hyvät suunnitelmat sinulla. Minulla on ollut vain muutamia yrttejä ikkunalaudalla, koska kerrostalossa asustan. Ikkunalaudalla olevat yritit ovat ihanan vihreitä, ja monikäyttöisiä. Mukavaa viikon jatkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrostalossa homma on vaikeampaa, etenkin jos ei ole parveketta eikä pääse viljelemään muualle. Onneksi ikkunalaudallakin voi saada vähän satoa :)

   Ihanaa viikonloppua!

   Poista