5.2.2018

Askeleemme kohti omavaraisuutta 2018

Tänä vuonna kutsun teidät seuraamaan omavaraisuutemme kasvua postaussarjassa, joka julkaistaan joka kuun ensimmäisenä maanantaina. Tämä sarja on yhteispostaussarja, johon osallistuu muita samasta aiheesta kirjoittavia bloggaajia. Linkit tämän kertaisten osallistujien blogeihin löydät kirjoituksen lopusta.

Tänä vuonna suurin tavoitteemme on saada tupa asuttavaan kuntoon ja asua siinä kesällä. Se tulee viemään osan ajasta. Lisäksi aiomme muovata pihapiiriä perheen pienimmälle sopivaksi. Nämä hankkeet eivät liity omavaraisuuden kasvattamiseen, joten en kirjoita niistä tässä sarjassa.


Hanke 1. grillipaikka


Ensimmäinen varsinainen omavaraisuutta nostava hanke on grillipaikan valmiiksi saaminen. Grillipaikka on pihan keskus; sen luona säilytetään vesipullot, valmistetaan ja nautitaan ateriat sekä levähdetään hetki. Kaikki puuhastelumme vaatii kunnon tankkauksen eli ruoan valmistukseen ja nauttimiseen tarkoitettu tila tulee olla toimiva. 

Ongelma on ollut grillipaikan märkä savimaa. Olemme kyllästyneet liukkaaseen mutalillinkiin ja aloittaneet grillipaikan kunnostuksen 2017 ja tänä vuonna sen on tarkoitus tulla valmiiksi.

Yllä olevista kuvista näkee tähänastisen kehityksen, ennen kuin urakka kunnolla alkoi. Aluksi paikalla oli edellisen omistajan tekemä nuotiokehä. Nuotiokehän viereen kokosimme irtotiilistä grillin.

Tähän mennessä olemme kaivaneet grillipaikan auki, salaojittaneet sen ja täyttäneet sen murskeella. Laitoimme samaan kuoppaan sähköjohtoja, routaeristeen ja suodatinkankaan. Olimme äärimmäisen kyllästyneet grillipaikan kosteuteen ja siksi päätimme hoitaa homman viimeisen päälle kunnolla.

Tänä vuonna grillipaikalle pitäisi asetella (kierrätys) kivilaatat, rakentaa grilli ja viimeistellä grillin ympärystä. Viimeistely tarkoittaa grillipaikan luona olevien suurien kivien siirtämistä tontin toiseen laitaan osaksi kiviaitaa. Sitä kiviaitaakin on tarkoitus jatkaa tänä vuonna, mutta sekään ei liity omavaraisuuteen kuin enintään jonkin sortin ötökkähotellina ja mikroilmaston luojana.

Emme ole vielä päättäneet millainen itse grillistä tulee. Todennäköisesti päädymme viimeistellyympään grilliin, kuin suvun Saimaan mökillä.


Hanke 2., 3. ja 4. hedelmätarha, kellari ja kasvihuone


Nämä hankkeet starttaavat todenteolla tänä vuonna suunnittelulla ja lupien hakemisella. Alue näkyy kuvissa sellaisena kuin se oli paikan hankkiessamme. Olemme saaneet suurimmat risukasat pois ja nyt alueella on aiempaa helpompaa liikkua.

2. Hedelmätarha

Aion merkitä tulevien hedelmäpuiden ja marjapensaiden paikat. Tämä vaatii siis tarkkaa mietintää siitä, mitä aiomme alueella kasvattaa. Parhaimmassa mahdollisessa tilanteessa saamme kaivettua osan istutuskuopista valmiiksi tämän vuoden aikana.

3. Kellari


Meidän tulee päättää minkä kokoisen kellarin tarvitsemme. Mikä on meille järkevimmän kokoinen rakentaa. Sen jälkeen piirrämme sen ja haemme sille rakennusluvan. Merkitsemme myös kellarin paikan maastoon, jotta alue hahmottuu meille paremmin.

4. Kasvihuone


Edellisen kohdan kanssa yhteneväinen teksti. Lisäksi valitsemme kasvihuoneen materiaalit.


Kaikki ylläolevat kolme kohtaa vaativat alueen raivaamista, se on nykyisellään ryteikkö vaikka raivaamista on jo jonkin verran tehty. Lisäksi samalla alueella sijaitsee kaivomme, joka kaipaa kunnostusta. Tässä tapauksessa kunnostus tarkoittaa koko kaivon ylöskaivamista ja renkaiden takaisin laittamista plus kaivon puhdistamista ja veden testaamista.
Rehellisesti sanottuna tässä vaiheessa alkaa jo itseäkin hengästyttää ja epäilyttää saammeko mitään koskaan valmiiksi. Tutut voitte ottaa tämän kutsuna talkoisiin. Talkoot on, tulittepa milloin tahansa pistäytymään ;)

5. Sato

Kaiken puuhastelun lisäksi tarkoituksena on tuttuun tapaan viljellä kasvimaata, hoitaa hedelmäpuita ja marjapensaita. Tietenkin haaveilen villiyrteistä ja sienistä, mutta uskon niiden jäävän sivurooliin tänäkin vuonna.Samasta aiheesta kirjoitti myös Korkealan isäntä, Maataiskanasen elämää, Rakkautta ja maanantimia,  Olipa kerran arki-blogi, Harmaa torppaRiippumattomammaksi-blogi ja Farmertobee sekä Kah-Villakoira.

Mitkä ovat sinun aikomuksesi tälle vuodelle? Aiotko sienestää tänä vuonna enemmän kuin viime vuonna? Vai aiotko kokeilla jotain uutta kasvia kasvimaalla?

18 kommenttia:

 1. On teillä huimia suunnitelmia. Työtä vaatii, mutta palkitseekin :) Sieniä meillä ei käytetä ollenkaan. Mikä sinällään on typerää, koska olisi ilmaista ravintoa, mutta ei vaan ole meidän juttu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkään meidän taas yrittävän saada valmiiksi liian monta projektia, mutta katsotaan kuinka käy. Itse ihailin teidän kasvisuunnitelmia :)

   Poista
 2. Toivotaan kaunista kevättä, että kesä olisi mahdollisimman pitkä. Sää taitaa olla suuri haaste kuinka paljon ehtii saada tehtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sää on suuri tekijä, etenkin sadon kanssa. Toivotaan parasta :)

   Poista
 3. Aika samansuuntaisia projekteja kuin meillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa lueskelin, pitää seurata tarkkaan miten teillä homma etenee :)

   Poista
 4. Oooh, hedelmätarha! Innolla odottelen suunnitelmiasi sen suhteen. Itse haluaisin istuttaa niin paljon, mutta on niin vähän tilaa suhteessa kaikkiin suunnitelmiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on liian vähän tilaa, aikaa ja tarmoa kaikkiin suunnitelmiini, valitettavasti se ei saa minua järkiintymään :D

   Poista
 5. Hyvät on suunnitelmat teilläkin! Ai että, kohta on kevät ja pääsee hommiin oikein tosissaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät lähenee hurjaa vauhtia, toivotaan hyviä työkelejä!

   Poista
 6. Hienoa, upeita suunnitelmia! Toivotaan että olisi mahdollisimman kaunis kevät/kesä! Eikä tässä menekkään kuin hetki kun ollaankin jo keväässä:) Mukavaa alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta, kevät pääsee aika usein yllättämään meidät :)

   Poista
 7. Innolla odotan projektienne etenemistä, varsinkin hedelmätarhan edistyminen kiinnostaa!

  Oma kaivo olisi kyllä mahtava juttu. Meillä löytyy myös kaivo pihalta, mutta vesi on täällä niin arseenipitoista, ettei vedestä saa juomakelpoista tekemälläkään. Isolta operaatiolta kuulostaa teidänkin kaivon kunnostus, mielenkiintoista seurata sitäkin :)

  Tsemppiä kevään koitoksiin sinne ja kiitos kivasta postauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arseenipitoinen vesi kuulostaa kurjalta. Koetan saada kivan hedelmätarhan, mutta ala on pieni ja joudun tekemään enemmän kompromisseja, kuin haluaisin :D

   Poista
 8. No, tämäpä on mielenkiintoinen postaussarja! Täytyy jäädä kuulolle, miten teidän käy! :) Paljon onnea projektiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, onnea tarvitaan ja suosiollisia kelejä :)

   Poista
 9. Hienot suunnitelmat. Toivottavasti lämmin kesä tukee suunnitelmien toteutusta.

  VastaaPoista