10.2.2018

Juurella leivottu

Tämä on vieraskynäily Juurella leivottu-bloggaaja Susannalta. Rakastan hyvää leipää ja leipomista. Intohimoni on hapanjuurella leipominen ja leivonkin lähes joka päivä. Toivottavasti sinäkin saat kipinän hapanjuurileivontaan tästä postauksesta. Kiitos Sadulle, kun sain tulla vierailulle.
Kemiaa, matikkaa ja kotitaloutta – kahden viikon hapanjuuriprojekti lasten kanssaTässä postauksessa neuvon sinulle helpon ja hauskan projektin, jonka voit toteuttaa lähes minkä ikäisten lasten kanssa tahansa. Projekti ei vaadi päivätasolla paljonkaan aikaa, mutta on mielenkiintoinen ja hauska. Tämän postauksen ohjeilla synnytätte oman vehnähapanjuuren. Matkan varrella paistatte lettuja ja tortilloita ja loppujen lopuksi paistatte yhdessä maailman parasta leipää omakasvattaman hapanjuuren avulla!

Lasten kanssa yhdessä leipominen lisää lapsen turvallista ja terveellistä maailmankuvaa. Leipominen, yhdessä tekeminen ja syöminen opettavat sosiaalisia taitoja. Leipoessa lapsille voi opettaa kemiaa (miksi eri raaka-aineet reagoivat toistensa kanssa niinkuin ne reagoivat) ja matikkaa (määriä, mittoja ja lukuja). Raaka-aineiden tunnustelu ja koskettelu lisäävät ilmaisutaitoa ja sanavarastoa (miltä joku tuntuu). Käden taitojen opettelu myös lisää lapsen motoriikkaa. Lapsen kanssa yhdessä leipominen on yhdessä oppimista ja yhdessä tekemistä. Se on läheisyyttä ja arkista hyvää aikaa lapsen kanssa. 
Mitä kaikkea tarvitset projektiin? 


Tämä projekti ei vaadi kalliita aineksia tai välineitä. Tarvitset vain
 • hyvälaatuisia (mielellään luomu) vehnäjauhoja
 • vettä
 • suolaa
 • kaksi n. puolen litran vetoista, kannellista muovi- tai lasipurkkia 
 • talousvaakan (tai desilitran mitan)


 • Lisäksi tarvitset raaka-aineita lettuihin ja tortilloihin. Tortilloihin tarvitset tarjoiluvaiheessa myös täytteet. Nämä raaka-aineet luetellaan myöhemmissä resepteissä. Mittaamiseen suosittelen vaakaa, mutta jos teillä ei ole sellaista käytössä niin  • 1 dl vehnäjauhoja painaa n. 60 g
  • 1 dl vettä painaa 100 g
  • 1 dl juurta painaa n. 85 g

  Ensimmäisenä aamuna (tai iltana) mitatkaa kannelliseen astiaan 60 g vehnäjauhoja ja 60 g vettä ja sekoittakaa ne tahnaksi. Laittakaa kansi löyhästi päälle ja jättäkää huoneenlämpöön tai mieluiten vähän lämpimämpään paikkaan, esim. jääkapin yläpuoliseen kaappiin.

  Seuraavien
  kahden vuorokauden aikana hölskytelkää purkissa olevaa jauho-vesiseosta n. 12 tunnin välein ja seuratkaa sen muuttumista. Juurenalku alkaa kuplia hiukan ja sen tuoksu muuttuu.

  Kun aloituksesta on kulunut kaksi vuorokautta, niin on aika ruokkia juuri ensimmäisen kerran. Ottakaa esille toinen purkki ja mitatkaa siihen 50 g juurenalkua, 50 g vettä ja 50 g vehnäjauhoa. Alkuperäiseen purkkiin jäävän juurenalun voit heittää biojätteeseen ja pestä purkin vedellä. Jättäkää taas lämpimään ja hölskytelkää 12 tunnin kuluttua.


  Vuorokauden kuluttua toistakaa edellinen kohta. Nyt juurta pitää alkaa ruokkia kahdentoista tunnin välein. Toistakaa ruokinta joka kerta edellä olevan ohjeen mukaisesti: 1 osa juurenalkua, 1 osa vehnäjauhoja ja 1 osa vettä. Juuri pidetään koko ajan lämpimässä paikassa. Tarkempia ohjeita ja kuvia juuren synnyttämiseksi löydätte blogistani.


  Tässä vaiheessa juuri alkaa turvota jo jonkin verran ruokkimisten välillä ja ylimääräjuurtakin alkaa syntyä. Ylijäämäjuuri ei myöskään ole enää hiukan epämääräistä kuten se alkuvaiheessa tahtoo usein olla. Ylijäämäjuurta voi kerätä muutaman päivän ajan jääkaappiin ja sitä voi alkaa käyttää ettei sitä tarvitse heittää pois. Ylijäämäjuuren voi käyttää lasten herkkuun eli lettuihin. Lapset voivat tehdä itse taikinan, ja isommat lapset jo mahdollisesti aikuisen ohjauksessa paistaakin lettuja.

  leipäjuuri

  Letut

  • ylijäämäjuurta ja maitoa yhteensä 6 dl
  • 2 munaa
  • 2 ½ - 3 dl vehnäjauhoja
  • ½ tl suolaa
  • haluttaessa pari ruokalusikallista sokeria
  • paistamiseen voita tai margariinia

  Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna turvota muutaman tunnin ajan. Paista kullanruskeiksi kuumalla paistinpannulla.

  Toinen resepti, johon ylijäämäjuurta voi käyttää ovat tortillat. Tortillat voi tarjota jauhelihatäytteen kanssa ja pilkkoa lisäksi tomaatteja, kurkkuja ja salaattia. Tässäkin on kivasti puuhaa ja yhdessä tekemistä eri-ikäisten lasten kanssa. 

  Vehnätortillat

  • 250 g hapanjuurta
  • 300 g lämmintä vettä
  • 30 g (4 rkl) öljyä
  • 10 g (1 rkl) suolaa
  • 750 g (luomu)vehnäjauhoja
  Alustakaa ainekset taikinapalloksi ja jättäkää lepäämään n. puoleksi tunniksi. Jakakaa taikina 16 osaan ja painelkaa vähän lättäniksi pyöreiksi palloiksi. Laittakaa palat kostutetun keittiöpyyhkeen alle. Palaset tarttuvat herkästi toisiinsa, joten älkää laittako niitä päällekkäin. Kaulitkaa palat pieniksi pyörylöiksi ja laittakaa takaisin liinan alle. Taikinaa ei saa kerralla kaulittua riittävän ohueksi ja suureksi tortillaksi, joten palat täytyy kaulia kahdesti. Toisen kaulinnan voi tehdä n. 15 minuutin kuluttua ensimmäisestä.
  Paistakaa valmiit tortilat kuivalla, mieluiten valurautaisella paistinpannulla muutaman minuutin ajan kummaltakin puolelta. Pinotkaa lautaselle ja peittäkää liinalla, jotta tortillat eivät kuivu. Herkutelkaa!
  (ohje on alunperin Teresa Greenwayn ja olen muokannut sen suomalaisille mitoille sopivaksi)


  Noin kahden viikon kuluttua hapanjuurenne alkaa olla ruokintojen tuloksena kehittynyt siihen pisteeseen, että sillä voi leipoa jo leipääkin. Helpon hapanjuurella leivotun 1:2:3 -vehnäleivän ohjeen löydät Juurella leivottu-blogistani


  Toivottavasti tämä postaus innoitti teitä ja haluatte jatkaa harjoittelua hapanjuurileivonnan parissa. Hapanjuurella leipominen on loputon oppimisen matka, ja yleensä aina tuotoksetkin ovat herkullisen makuisia, jopa hiukan epäonnistuneetkin. Mikäli sinulla on kysyttävää postauksesta tai muusta hapanjuurella leipomiseen liittyvästä, niin ota rohkeasti yhteyttä blogini kautta tai sähköpostitse.

  Hauskoja leipomishetkiä, 
  Susanna
  Juurella leivottu - blogi 

  15 kommenttia:

  1. Juuri äsken aamupalapöydässä keskustelimme miehen kanssa tuosta taikinajuuresta. Olikin kiva löytää heti sen jälkeen tämä postaus. Todella hyvin tehty kirjoitus, selkeää, helppolukuista ja innostavaa <3 Upea vieraskynä-postaus <3

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Kiitos :)
    Susannan blogissa on paljon lisää tietoa, mutta itseäni tämä kirjoitus puhutteli, koska tämä on mielettömän hauskan kuuloinen puuha lasten kanssa ja tässä saa lettuja ja tortilloja matkan varrella :D

    Poista
   2. Kiva, että tykkäsit postauksesta :) Toivottavasti innostut kokeilemaan juurileivontaa. Kuulen mielelläni palautetta ja kysymyksiä saa esittää sähköpostilla tai Juurella leivottu-facebooksivulla

    Poista
  2. Aivan mahtava postaus ja ihana kun tää oli tehty näin lapsinäkökulmasta. Itse innostun näistä projekteista aina eniten kun saan muutettua sen hauskaksi puuhaksi lasten kanssa :)

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Aivan sama homma! Susanna osasi tehdä tästä mielenkiintoisen seikkailun ja seikkailun päätteeksi kuulu nauttia herkku eväitä (olen Viisikkoni lukenut;))

    Poista
   2. Kiva kun tykkäsit, kuulen mielelläni projektin toteutuksesta matkan aikana tai sen jälkeen.

    Poista
  3. Loistava postaus ja miten mukavaa puuhaa lasten kanssa! Leppoisaa viikonloppua♥

   VastaaPoista
  4. Anoppi lupasi minulle juurta. Odotan kovasti, että saan aloittaa harjoittelun valmiilla juurella. Laitankin postauksen muistiin. Jos vaikka innostun itsekin hapattamaan.

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Valmis juuri nopeuttaa juurella leivontaa huomattavasti, maukkaita kokeiluja :)

    Poista