5.3.2018

Nurmikon siirtäminen ja grillipaikan teko


Kirjoitin viime kuun alussa tämän vuoden projektisuunnitelmista. Kirjoitus oli yhteispostaus, kuten on myöskin tämä. Linkit muiden kirjoituksiin löytyvät tämän postauksen lopusta.

Ensimmäisenä listalla oli grillipaikan teko tai oikeamminkin sen viimeistely. Vielä emme ole sitä päässeet viimeistelemään, mutta ajattelin kertoa mitä kaikkea on tähän menessä tehty. Lisäksi kerron miten nurmikon siirtäminen sujui meiltä.

Grillipaikka on elämän keskipiste tuvalla, sillä meillä on siellä äärimmäisen vähän sisätilaa. Olemmekin ulkona käytännöllisesti katsottuna aina. Ulkona syöminen on hyvä vaihtoehto, sillä remppa ja pihahommat pitävät meidät tasaisen likaisina ympärivuoden. Pihalla syödessä pienempi peseytyminen ennen ateriaa riittää. Sisällä syöminen taas vaatisi vaatteiden vaihtoa ja muuta aikaa vievää puuhaa. Tämän lisäksi olemme hyvin ihastuneita pakilla keitettyyn kahviin, jota myös vieraamme odottavat saavansa.

Grillipaikka on siis toiminnan keskipiste ja siksi se on saatava kuntoon. Paikka on ollut hyvin kostea, etenkin nyt kahtena viimeisenä kesänä ja olemme kyllästyneet kokkaamaan savilillingissä. Tämän lisäksi haluamme korkeamman puugrillin ja luopua nuotiopaikasta.

grillipaikan teko, nurmikon siirtäminen
Tästä kaikki alkoi

Grillipaikan teko

Ensimmäiseksi päätimme grillipaikan paikan. Löimme merkkikepit alueen kulmiin ja mittailimme ja siirtelimme keppejä, kunnes olimme tyytyväisiä. Samalla päätimme mihin kohtaan uusi grilli tulisi. Mistä kohtaa sähköt nostettaisiin ylös ja muuta sen semmoista.

Toki hommaan kuului paljon istuskelua ja seisoskelua; istuimme ja seisoimme aiotulla alueella ja katselimme miltä piha näyttää siitä käsin, miten tuuli pääsee puhaltamaan, missä on lähimmät puut ja sen semmoista. Ja tietenkin mietimme, miten muut pihasuunnitelmamme linkittyvät tähän suunnitelmaan.

grillipaikan tekovaiheita, näin nurmikko siirretään
Huomaa savikasa

Nurmikon siirtäminen

Mitään ei pidä turhaan haaskata, ei edes nurmikkoa. Jouduimme poistamaan nurmikon grillipaikalta sen tilalle tulevan kiveyksen tieltä. Päätimme ottaa nurmikon talteen ja siirtää sen paikkaa, jossa nurmikkoa ei ollut.

Homma on yksikertainen ja helpon näköinen. Sen kun lapiolla leikkaat nurmikosta sopivan kokoisen palasen ja nakkaat sen kottikärryyn. Kärräät kuorman oikeaan paikkaan, veistät palat sopivan kokoiseksi ja laitat maahan.

nurmikon siirtäminen uuteen paikkaan

Oikeasti homma on hidasta ja raskasta. Savimaa on tiukkaa ja painavaa. Siirtonurmen asennus on ärsyttävän hidasta ja hankalaa. Itse ärsyynnyin, kiukustuin ja päästelin ärräpäitä. Kaj puolestaan teki sen mitä piti. Hän siirsi grillipaikalta ja salaojien luota nurmikon pala kerrallaan uuteen paikkaan.  Koko kesä rautalapion varressa savea paikasta toiseen siirtämällä alkoi tehdä paitoja harteista pieniksi. 

Nurmikko siirrettiin alueelle, jota kutsutaan pihamme Tsehovilaiseseksi puutarhaksi, sen villin rehevyyden vuoksi. Alueella kasvaa vanha omenapuu, kriikunoita ja haapoja. Lisäksi siellä on muutama karviainen ja syreeneitä.

Kesä oli nurmikon siirrolle suosiollinen, nurmi pysyi hyvin kosteana ja sen vuoksi se juurtui hyvin. Toki kylvimme alueella muutamia nurmikon siemeniä paikkaamaan aukkokohtia. Syksyllä tälle alueelle istutettiin kukkasipuleita, joiden toivon keväällä nousevan pölyttäjiä ilostuttamaan.

siirretty nurmikko uudessa paikassaan

Näin siis saimme nurmikolle uuden paikan ja saatoimme alkaa kaivamaan grillipaikan kuoppaa syvemmäksi. Kaivoimme järkyttävän määrän savea ylös. Tai siis Kaj kaivoi. Ja sille savelle piti löytää paikka. Saven sijoitimme Pohjoismetsään. (Tontti on siis edelleen alle 4 000 neliötä, mutta se ei estä nimeämästä alueita suureellisesti). Pohjoismetsän kautta on kulku alueelle, jonne aiomme rakentaa kellarin ja kasvihuoneen sekä perustaa hedelmätarhan. 

Tasoitimme savella Pohjoismetsän epätasaista maastoa. Siellä on ennen aikaamme mennyt metsäkone ja jättänyt jälkeensä aika hurjia kuoppia. Nyt kuopat on täytetty ja savi saatu näin "hävitettyä".

kantoreppu
Pohjoismetsä


Tämä on siis tilanne nyt: Grillin alue on kaivettu, sen alle on vedetty salaojat ja sähköt. Sitten on mursketta ja suodatinkangasta. Tänä vuonna laitamme alueelle kierrätyskivilaatat ja niiden väliin hiekkaa.

Mikäli olet siirtänyt nurmea tai kirjoittanut grillipaikan teosta, niin kerrothan sen kommenttiosiossa, aihe kiinnostaa meitä suuresti.

villi piha

Kuvista huomaatte, ettei Kajlle riittänyt saven kanssa möyriminen yksinään, vaan monesti hän otti pikkuisen selkäänsä. Reppuna on meillä on vanha Ergo, josta olemme molemmat pitäneet paljon.

Tämä on yhteiskirjoitus: kirjoitamme muutamien bloggaajien kanssa toimista, joilla aiomme kohottaa omavaraisuuttamme tänä vuonna. Muiden maaliskuun kuulumiset pääset lukemaan seuraavista linkeistä: Olipa kerran arki, Korkeala, Maatiaiskanasen elämää, Isontalon elämää, Riippumattomammaksi, Mrs Sinn, Rakkautta ja maanantimia, Farmer to Bee ja Kah-Villakoira sekä Villa Valtaus.

grillipaikka, nuotiopaikka
Tässä näette alkutilannetta


Ja linkit aiempiin kirjoituksiin  KorkealaMaataiskanasen elämääRakkautta ja maanantimia,  Olipa kerran arki-blogiRiippumattomammaksi-blogi, Harmaa torppa ja Farmertobee sekä Kah-Villakoira. Näistä kokoomapostauksen omavaraisuus.orgiin teki Rami ja sen pääsee lukemaan täältä.

22 kommenttia:

 1. Toimiva grillipaikka tosiaan on tärkeä. Paljon olette työtä jo tehneet :) Alueiden suureellinen nimeäminen on mukavaa ;) Kivaa maaliskuuta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työtä on tehty ja sitä on ihan riittämiin tiedossakin. Toisaalta, kun taukopaikka on kunnossa, niin mikäs siinä on sitten touhutessa.

   Ihanaa maaliskuuta sinullekin :)

   Poista
 2. Näyttääpä työteliäältä :D Täytyykin vähän harkita, jos siirrettäisiin meidän grillipaikkaprojektia. Meillä on kiveys grillipaikan ympärillä, mutta tänä kesänä varmaan täytyy kivet ottaa ylös ja vähän suoristella...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä grillipaikka oli hyvin turvallinen, se sijaitsi hyvin märässä kohdassa savimaassa. Sisuunnuimme niin mutaan, että päätimme kerralla tehdä perusteellisesti homman ja se tepsi, vaikka paikka ei ole valmis, on se nyt kuiva :)

   Ja noin ne projektit tuppaavat alkaa, ensin sitä aikoo vain vähän siirtää jotain ja yhtäkkiä havahtuukin keskeltä urakkaa ;)

   Poista
 3. Meillä ei myöskään heitetä nurmikkoa haaskuun. Aina kun jostain kaivellaan, sillä paikataan jotain muuta kohtaa! ='D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ei muuta, niin aina voi koettaa olla omavarainen nurmikon suhteen :D

   Poista
 4. Meilläkin suunnitelmissa kesäkeittiön rakennus, mutta enpä tiedä, päästäänkö tänäkään vuonna suunnittelua pidemmälle. Mutta onneksi hyvin suunniteltu on onneksi puoliksi tehty - ja nyt hyvä ammentaa myös vinkkejä teidän projektista 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on niin pienet sisätilat, että tarvitsemme tämän kokkaus- ja taukopaikan, jotta voimme keskittyä muihin hommiin. Mikään hieno kesäkeittiö ei tästä tule, vaan sellainen rouhea grillipaikka.

   Se on kumma, miten aika kuluu sukkelaan ja hommien määrä senkun lisääntyy ;)

   Poista
 5. Hienoa, että pienetkin pääsevät mukaan hommiin. On teillä ollut kyllä hurja urakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuorna on vitsa väännettävä :D
   Tosin pikkuinen viihtyi parhaiten repussa, joten hänen siellä ollessa eteni hommatkin helpommin.

   Poista
 6. Mukavaa on lukea tätä projektia ja sen edistymistä. Meillä on mökkitontti kutakuinkin samankokoinen 4320 tai jotain. Nurmikkoa on siirretty myös paljon
  käsipelillä koska kukkapenkkejä on tehty moneen paikkaan. Varsinaista grillipaikkaa ei meillä vielä ole. Mökin laajennus puuhat on vienyt jo kolme vuotta. Mutta se on kyllä suunnittelu vaiheessa. Ulkona meilläkin on ruoka tehty pääasiassa . Pesuhommat on tehty pesuvati menetelmällä väliaikaisessa pesupaikassa. Laajennuksen myötä saadaan myös sauna ja suihku. Vesi tulee omasta kaivosta. Kohtahan pääsee taas jatkamaan. Meillä on kyllä nytkin tehty vanhalla puolella sisähommia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on siis samat toimet :) Ulkona tulee kokkailtua paljon ja puuta on sen verran, että jatkossakin aiomme valmistaa tulella ruokaa. Sitä paitsi ulkona ruoka vaan maistuu niin hyvältä!

   Poista
 7. Hienosti suunnitelmat etenee ja onpa sitten kiva kesällä nautiskella ihanalla grillipaikalla kesäherkuista:) Onpa kiva nähdä se sitten valmiina, tsemppiä urakkaan:) Kaunista talvipäivää♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päde. Toivon, että saamme edettyä tämän kanssa nopsaan, että pääsen näyttämään paikan valmiina :)

   Poista
 8. Huh, kyllä te jaksatte uurastaa. :) Mutta hyvä tulee, kun tekee ajatuksella. Tätä projektianne on hauska seurata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hommaa riittää ja ahnaasti keksimme kokoajan lisää. Harmi, kun vuorokauden tunnit eivät lisäänny samaa tahtia, kuin ideat :D

   Poista
 9. Kiitos tästä, pidän postauksen mielessä kun meillä tulee aika tehdä grillipaikka puutarhaan, tässä oli hyviä vinkkejä!
  Kannatan ehdottomasti ajatusta tontin eri osien suureellisesta nimeämisestä, vaikkei lääniä olisikaan hehtaaritolkulla! Taidan ottaa mallia ja tehdä samoin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suureellinen nimeäminen on hauskaa. Lisäksi meillä on erilaisia sopukoita tontilla, niin niiden nimeäminen helpottaa asioista täsmällisesti puhumista. Ja näin pikkuisen tuvan omistajakin voi puhua kuin kartanon rouva konsanaan ;)

   Poista
 10. Hiljaa hyvä tulee :) Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty... vaan kovasti näytti hommaa olevan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasti oli kovaa hommaa, jännästi vaan talven aikana alkaa vaipumaan unhoon homman rankkuus. Nyt vain fiilistelemme sitä, kun keväällä ei tarvitse viettää taukoja mutavellissä :)

   Poista
 11. Paljon olette jo saaneet aikaan! Varmasti on ollut tuossa kova urakka. Meilläkin nurmet siirretään aina toisaalle, tähän asti metsäpuutarhan takaosaan. Hyvää naistenpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu :)
   Tästä tuli mieleen, että haluan ehdottomasti pihaamme alueen, jonka nimi on metsäpuutarha :)

   Poista