31.3.2018

Trullo-talot Italiassa


Trullo Alberobellossa

Trullo eli monikossa trulli-talot ovat perinteisiä rakennuksia Etelä-Italian Apuliassa. Trulloja käytettiin tilapäisinä majapaikkoina ja suojina, mutta niitä rakennettiin myös pysyviksi asumuksiksi. Kiviset rakennukset ovat mukavan viileitä kesäisin. Seudun kesät ovat hyvin kuumia ja trullojen paksut kiviseinät pitivät hyvin tilan viileänä. Lämpö kohoaa ylöspäin, joten trullojen kartiomainen katonmuoto on omiaan keräämään kuuman ilman pois ihmisten luota.

Trulloja Cisterninossa
Kivinen rakennus on talvella hyvin kylmä ja hankalasti lämmitettävissä. Lisäksi trullot ovat kuulemma hyvin kosteita ja niissä pidetään päivisin ovea auki kosteutta tasaamassa.

Ihastuin matkalla paikalliseen rakennustapaan, trullit olivat hurmaavan erilaisia. Niissä oli hyvin käytetty paikallista rakennusmateriaalia ja ne ovat varmasti kesän paahteessa miellyttävän viileitä. Se mitä aloin miettimään oli, olisiko tässä rakennustavassa jotain, josta voisi olla apua kellarisuunnitelmiimme. Voisimmeko hyödyntää trullojen rakennetta tai kartiomaista muotoa?


Kotona luin maakellarikirjaa ahkerasti ja tulin siihen lopputulokseen, etten uskalla alkaa keksimään maakellaria uudelleen. Sinällään harmi, olisi ollut upeaa rakentaa trullien inspiroima kellari.


Yövyimme Puglian matkalla useammassa paikassa, mutta Cisternino oli alkureissun majapaikka. Sieltä  oli helppo tehdä retkiä läheisiin kyliin, kuten trullien täyttämään Alberobelloon. Kirjoituksen Cisterninon trullit olivat majapaikkamme pihalla. Tsajut-blogista löytyy Italia-tunnisteen alta tarinoita matkastamme.

6 kommenttia:

 1. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta. Kivaa tietoa ja hyviä kuvia. Hyvää pääsiäisen jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
 2. Hienot kuvat! Olipas siinä mielenkiintoista luettavaa, Hauskannäköisiä nuo trullotalot:) Ihanaa pääsiäistä♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja toivottavasti teilläkin oli ihana pääsiäinen <3

   Poista
 3. kiintoisaa, ihan uusi juttu minulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se oli meillekin, mutta oli vaikuttavia taloja luonnossa. Niin jyhkeitä.

   Poista