21.4.2018

Haapalankkujen tekeminen moottorisahalla


Halusimme hyödyntää haapaa muunakin, kuin polttopuuna. Päätimme tehdä niistä lankkuja. Toivomme kuivasta haavasta tehtyjen lankkujen pysyvän suorana, tuoreesta haavasta tehdyt lankut saattavat herkästi vääntyä ja halkeilla.

Useita vuosia sitten kaulatuista haavoista valmistui paksuja lankkuja moottorisahalla. Tämä homma muistuttaa todella paljon blogissa aiemmin ollutta pelkkahirrenveistoa. Työvälineet ovat samoja, mitä nyt uudet sahauspukit helpottavat työtä.


Pystyyn kuivaneet haavat kaadettiin ja niistä sahattiin lankkuja. Lankut taaplattiin eli pinottiin rimojen avulla ilmavasti lautatarhaan. Aikanaan lankuista syntyy lauteet saunaan  sekä penkkejä pihalle.


Sahan ja välineiden tiedot ovat edelleen samat, kuin pelkkahirsien teon aikaan. Ajatuksia laitteiston uusimisesta tai parantamisesta on ollut, mutta näillä mennään edelleen. Tai siis olemme hankkineet sahauspukit tekemään työstä ergonomisempaa. Samoja sahauspukkeja käytämme muutenkin remontissa eli pelkkien tukkien ja lankkujen sahausta varten ei näitä hankittu.


Kaj vietti päivän kaverinsa kanssa puusavotassa ja samalla he tekivät kasan lankkuja. Kelit suosivat sahaajia; maa oli edelleen jäässä ja kova eikä ilma ollut liian lämmin urakkaan. Tämä oli kevään viimeinen kunnollinen viikonloppu tämmöisiin hommiin. Nyt maa on alkanut sulaa ja haapojen kasvupaikka on märkä ja liukas.Haavat oli kaulattu vuosia sitten. Kaulaaminen tappoi ja kuivatti haavat pystyyn.Lapsuudestani muistan pystyyn kuolleita, majavan kaulaamia haapoja. Idea on sama, teki sen ihminen tai majava; haavan kuori poistetaan useamman kymmenen sentin matkalta ja haapa kuivuu pikkuhiljaa pystyyn. Tosin majavalla haavan kaulaaminen ja pystyyn tappaminen on työtapaturma, majava haluaa haapojen kaatuvan.

Haavan kaulaamisen pitäisi estää haavan juurivesojen teon. Valitettavasti aina kaulaaminen ei auta, vaan kuoleva haapa saattaa tehdä todella paljon juuri vesoja. Kaulatun haavan kuoleminen vie aikaa useamman vuoden. 

Nämä paksut haavat oli tontin edellinen omistaja kaulannut ehkä jo vuosikymmen sitten. Paksut puut olivat kuolleet pystyyn. Meitä alkoi huolettaa kauan sitten kuolleiden haapojen mahdollinen riski kaatua. Mietimme oliko kuolleiden puiden juuret alkaneet lahota ja heikentyä märässä maassa. Päätimme siis kaataa haavat samalla, kun korjasimme vanhat tuulen kaatamat kuuset pois.

haavan kaulaaminen
Kaulattu haapa

Nyt meillä on haapalankkuja ja kamala kasa kuusitukkeja odottamassa seuraavaa vaihetta. Harmillisesti joudumme siirtymään puuhommista takaisin piha- ja remppahommiin ja nämä jäävät odottamaan vuoroaan.  Tämä on joskus todella ärsyttävää, tuntuu ettei mikään etene, kun samanaikaisesti teemme lukuisia eri hommia. Toisaalta tämä tarkoittaa myös sitä, että kaikki hommat etenevät kokoajan, tosin etenemisnopeus ei päätä huimaa.


 Tähän loppuun vielä video siitä, kuinka teimme pelkkahirsiä moottorisahalla.


Saimaan mökille teimme majavan kaatamasta ja vuosikymmeniä säilytetystä rungosta penkin. Vastaavanlaisesta penkistä haaveilen omalle tuvallemmekin. Metsikössä on vielä kaksi kuollutta haapaa odottamassa vuoroaan eli niistä voisi tehdä muutaman tämmöisen tukevan penkin.


Lapsuuteni rakkaimpia äänimuistoja on kuivien haapojen pieniminen kirveellä klapeiksi. Saimaan kaunis äänimaisema jossa kuiva haapa helähti palasiksi terävän kirveen alla. Voiko kauniimpaa olla?


8 kommenttia:

 1. Meillä haavikkoa on myös ja kaulaamisen jälkeen kaadettu, tosin siitä on tehty 'vain' polttopuuta, kun rakennuspuuta on puimalassa katon alla suojassa riittävästi. Noin meillä lankkuja ei ole koskaan tehty, melkein naapurissa asuu sahuri.

  Työtä vain on niin paljon, toisen silmissä työt etenee, omissa silmissä ei niinkään - kaikki vuorollaan valmistuu ja odottamassa on tukku uusia puuhia. Tekevällä ei aika tule pitkäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sahuri naapurissa kuulostaa houkuttelevalta, häneltä saisi nopsaan tilattua kaikkea tarvittavaa :)

   Haapa on todella miellyttävä pilkkoa kirveellä klapeiksi, kaipaan aikaa kun meillä poltettiin paljon haapaa.

   Poista
 2. No wau! Nyt on osaaminen kohdillaan! Tuleeko kyllä upeat lauteet ja onhan se hienoa sanoa, että ne on oman pihan puista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, valitettavasti muutama tovi menee, ennen kuin pääsemme löylyihin tai edes lauteita kokoamaan.

   Poista
 3. Vau, tämä on ihan uutta mulle! Kiva postaus!

  VastaaPoista