26.5.2018

Aita, yksityisyyden rajamaa

Pihamaan aitaaminen on meillä ajankohtainen asia. Taaperolle valmistui oma leikkialue eli aidattu alue, jossa hän voi leikkiä turvallisesti. Seuraavaksi kaipaisimme tontin ympärille jonkinlaisia aitoja.

Tällä hetkellä meillä on lyhyt pätkä homssuista kuusiaitaa, hyvin lyhyt ja vähän pidempi pätkä tuija-aitaa ja vanha kiviaita jonka kunnostus on vielä kesken.


Tontin rajoja seuraavan aidan, vai pitäisikö sanoa aitojen, tarkoitus on osoittaa missä pihamme loppuu. Yksi tonttimme rajoista kulkee hivenen hassusti ja olen koko ajan menossa naapurin puolelle puuhaamaan ja laittamaan ja sehän ei ole soveliasta. 

Alueellamme on peuroja ja ne eivät vielä ole löytäneet pihallemme. Toivon tilanteen pysyvän samana ja toivon erilaisten aitojen ohjaavan nuo sorkalliset puutarhan tuhot muualle ruokailemaan. 

Rusakoiden torjumiseen en usko nykyisistä tai tulevista aidoista olevan. Tämän vuoksi jossain tulevaisuudessa aitaamme kasvimaan. Kasvimaan aitaamisen toinen syy on taaperon liian suuri into puuhailla omiaan kasvimaalla. Mikäli nuori puutarhuri ei osoita kiinnostuksen laantumista, on asialle tehtävä jotain.


Metsän reunaan aiomme pystyttää risuaidan eli aidan joka on kasa risuja. Risuaita on kuin valtaisa hyönteishotelli ja tarjoaa erilaisille hyönteisille suojapaikkoja. Lisäksi siihen on hyvä kasata risut siististi. Kuusen oksat eivät maadu millään, jos ne makaavat ilmavasti mustikanvarpujen päällä eivätkä osu lainkaan maahan. Risuaidassa ne saisivat olla rauhassa sellaisia kuin ovat ja ne olisivat silti hyödyksi.

Kuvat ovat Helsingin Seurasaaresta, jossa vierailin keväällä ystävättäreni kanssa.
Samoin kuin kotiseinät suojaavat maailman myrskyiltä, samoin puutarha-aidat sulkevat sisäänsä rauhoitetun alan ulkoilmakotia. Aita ei ole mikään ylpeilevä merkki omistushalusta, se huomauttaa kohteliaasti, missä julkisuuden ja yksityisyyden rajamaa sijaitsee.

Annikki Reijonen, Puutarhakaunes 1927


Vanhoja aita haaveitani löytyy täältä

4 kommenttia:

 1. Tuo risuaita kuulostaa hauskalta! Ihanaa toukokuun loppua!

  VastaaPoista
 2. Risuaidoista saa tosi näyttäviä. Lisäksi ne luonnolle hyväksi. Muistaakseni luonnonsuojeluliiton sivuilta löytyy vinkkejä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, käyn sieltä kurkkaamassa :)

   Poista