7.5.2018

Omavaraisuussuunnitelmat 2018, muutokset

Listasin kirjoitussarjan ensimmäisessä osassa 5 tavoitetta tälle vuodelle. Ne olivat grillipaikan eli sen paikan jossa kesällä valmistamme ruokamme ja jossa vietämme kahvitauot, kuntoon saaminen. Seuraavat 3 hanketta koskivat ns. kaivopihaamme, jonne oli tarkoitus suunnitella, piirtää ja laittaa luvat hakuun maakellarille ja kasvihuoneelle. Tämän lisäksi muu alue piti muuttaa hedelmätarhaksi. Viimeinen hanke oli saada satoa.
Hankkeemme oli siis seuraavanlainen lista:
 • Grillipaikan loppuun rakentaminen
 • Maakellarin suunnittelut & luvat
 • Kasvihuoneen suunnittelu & luvat
 • Hedelmätarhan suunnittelu & aloitus
 • Satoa omasta maasta
Viidestä hankkeestamme joudumme siirtämään tulevaisuuteen, useamman vuoden päähän, kaivopihan muutoksen. Syy on se, että toinen hanke kiilasi näiden ohi. Jokin kiireellisempi ja välittömämpää huomiota vaativa asia nousi pinnalle.

Pihassamme oleva vanha hirsinavetta kaipaa huomiotamme, aikaamme ja rahojamme. Näin se tahtoo mennä, aikaa ja rahaa on rajallisesti ja niiden käyttö pitää harkita huolella. Niin ettei tässä hetkessä säästäminen tai toisiin asioihin panostaminen koidu kalliiksi myöhemmin.


Olimme eläneet toivossa, että viime kesänä suorittamamme salaojitusprojekti olisi auttanut navetankin tilanteeseen, vaikka emme salaojittaneet aivan sen vieressä. Näin ei valitettavasti ollut. Saadaksemme kosteuden paremmin hallintaan joudumme salaojittamaan navetan sivustat. 

Ja siinä samalla kun ruoppaamme navetan sivustat auki, niin on järkevää tarkastaa hirsinavetan alahirret ja kengittää navetta tarvittaessa. Kengittämisellä tarkoitetaan hirsirunkoisen rakennuksen alempien hirsien uusimista.Paitsi ettei se remontti jää siihenkään. Navetta on tehty ilmeisesti osissa ja joskus se on ollut nykyistä pidempi. Navetan perustukset vaihtelevat, on kiviperustus ja uudempaa betoniperustusta. Siinä samalla kun kaivamme kamalan määrän savea ylös, törkkäämme kaivantoon uutta maamassaa ja ne salaojaputket ja vaihtelemme hirsiä, niin siinä samalla on sitten näppärä katsoa ja korjata perustuksia siltä osin kuin on tarve.

Niin ja navetassahan on osittain maalattia ja samalla kun navettaa pikkuisen kunnostaa, niin voi ruopaista liiat maat ulos ja harkita lattialankkujen uusimista. Ja samalla kun uusii niitä seiniä ja lattiaa, niin samalla voisi korjata sivuoven ja luopua nykyisin käytössä olevasta rumasta liukuovesta. Ja jos kerran ovet korjataan, niin ajatus liukuu heti ikkunoihin ja niiden korjaamiseen.

Lohdullista kyllä, ilmeisesti navetan katto ei aivan heti tarvitse huomiotamme. Muuten navetta kyllä työllistää meitä mukavasti tulevina vuosina. Sen lisäksi homma vie aikaa ja rahaa. Niistä kummastakaan ei ole ollut ylitarjontaa. Joudumme siis lykkäämään omavaraisuutta edistäviä hankkeita navettaremontin vuoksi.


Mitä me sitten aiomme navetalla? Emme aio pitää navetassa eläimiä, ylipäätään eläinten hankkiminen on kohdallamme todella suuri kysymysmerkki. Navetta tulee toimimaan monitoimitilana, siellä Kaj saa nikkaroida säältä suojassa. Lisäksi sinne mahtuvat hyvin kottikärryt, pyörät, pihalelut ja mehiläispesät varastoon. 

Nyt koetan kartoittaa pihaa uudella tavalla, olisiko jossain paikka jonne saisin muutaman hedelmäpuun kasvamaan? Kolme vanhaa ja heikkokuntoista omenapuuta, pari uutta pilariomenaa ja pari vuotta sitten istutettu päärynäpuu ei riitä kattamaan kriikunoiden ja yhden luumun kanssa kulutustamme. Tarvitsemme ehdottomasti lisää hedelmäpuita. Ja tietenkin tarvitsemme lisää marjapensaita.

Turha kai sanoa, että asioiden saama käänne turhauttaa. Iso projekti on alkamassa ja entisiäkin on vielä kesken. Lisäksi hedelmätarhan, kasvihuoneen ja kellarin aloituksen lykkääntyminen hamaan tulevaisuuteen ärsyttää.Kaksi jäljelle jäänyttä kohtaa listassa oli grillipaikan valmiiksi saattaminen ja satoa omasta maasta. Grillipaikka ei ole edennyt ja sadon osalta meinasi näyttää myös uhkaavan heikolta, kunnes sunnuntai muutti kaiken. Saimme yllättäen ystäväpariskunnan ja äitini kylään. Äitini vahti taapertavaa taaperoa ja me neljä muuta aikuista pääsimme pariksi tunniksi lapioiden varteen. Muutamassa tunnissa saimme porukalla tehtyä enemmän, kuin mitä olisimme Kajn kanssa saaneet kaksin aikaan päivässä.

Satoa varten esikasvatamme ikkunalaudalla taimia ja lisää siemeniä on menossa multaan. Tämä viimeinen kohta näyttää nyt vallan hyvältä.


24 kommenttia:

 1. Hiljaa hyvä tulee.:) Moni asia kerkeää selkiytyä ja muuttuakin pidemmän ajan kuluessa. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Hiljaa hyvä tulee, mutta kun mieli on malttamaton :D

   Poista
 2. Navetassa taitaa olla kyllä iso työmaa, mutta jostain se on aloitettava ja rakennus kiittää kyllä pelastajaansa. Varmasti tulevat käyttöhetket myös palkitsevat tekijäänsä. Onko teillä omasta takaa jokin traktori tai vastaava? Maan kaivaminen vanhan talon alta on vaan iso urakka itsessään, joten siksi kysyn. Teimme lattian ja kaivoimme maat pois navettaanne pienemmältä näyttävässä ladossa ihan käsivoimin ja täytyy sanoa, että urheilusta kävi :). Onneksi katto teillä on kunnossa, se on iso asia!

  Omavaraisuus lisääntyy sekin askel askelelta, pääasia, että olette sillä tiellä, eikö?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajatus pelastetusta hirsinavetasta on ihana, se työmäärä vain pelottaa :D Meillä on mahdollisuus käyttää pientä kaivuria ja isompiin hommiin täytyy sitten vuokrata paikalliselta yrittäjältä kone ja kuski.

   Pienestä tuvasta kaivoimme aikanaan multapenkit pois lapioilla ja vaikka maa oli kuivaa ja kevyempää kuin navetan luona, niin ihan työstä se kävi.

   Omavaraisuus lisääntyy kokoajan, mutta nuo hedelmäpuut olisi ihana saada jo paikalleen kasvamaan, ne kun vievät muutaman hetken päästäkseen satoikään. Mutta täytyy taas mittailla pihaa sillä silmällä ja katsoa, jos sieltä löytyisi uusia paikkoja kasveille :)

   Poista
 3. Aina jokin kiilaa jo olemassa olevien suunnitelmien ohi. Mutta tämä omavaraistelu on yksi elämän mittainen projekti. Aina tulee uusi kesäsken!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut. Näinhän se menee, mutta pikkuisen harmittaa, että emme saa niitä puita kasvamaan vielä tänä vuonna. Puiden istutus on se homma, jonka olisin mieluiten tehnyt heti alkuun. Mutta toisaalta, tässä on vielä aikaa tuumailla istutuspaikkoja ja lajikkeita.

   Poista
 4. Iso projekti on teillä edessä! Suunnitelmat pakkaavat aina matkalla muuttumaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se tuppaa menemään, mutta asian valjetessa olo oli kuin lapsella, jolta on juuri tikkunekku viety :D

   Poista
 5. Onpa teillä melkoinen projekti ja uskon, että se syö niin aikaa, voimia kuin rahaakin, mutta ihmeesti asioilla on tapana edetä ja järjestyä yllättävästikin. Maalaismaisemissa kokemusta on noistakin asioista - projektit ovat vieneet joskus hermoja, kun etenemisvauhti ei ole toivottu ja jotkut haaveet, lempparihaaveet, pitkittyvät, se saa joskus itkunkin aikaan. Mutta pitkämielisyys on kasvanut ihmeesti melkein joka asiassa ja isännän kanssa ollan vielä in love, pyhänä tulee 35 v yhteistä taivalta ja siis ollaan vielä puheväleissä saman katon alla :D haaveilemassa jälleen uudesta projektista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, teillä on suuren juhlan aika <3 Onnea ja onnellisia vuosia teille :)

   Poista
 6. Hidas eteneminen ärsyttää, mutta toisaalta siinä ehtii suunnitella kunnolla.

  VastaaPoista
 7. Kyllä ne projektit etenee sitten kun on niiden aika. Tsemppiä odotukseen ja suunnitteluun. Olisiko teillä ollut siinä navetan päädyssä heinälato? Sillä alueella olen tälläisiin törmännyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarpeeksi kun suunnittelee, niin tulee sen verran suureelliset suunnitelmat (ja kalliit) ettei sitten tohdi aloittaakaan :D

   Heinälato on kyllä saattanut olla navetan päädyssä, tontilla ei siis ole latoa eikä oikein sille muuta sopivaa paikkaakaan.

   Poista
 8. "Seuraavaksi ohjelmassa ohjelman muutos" - sitä meillä alvariinsa hoetaan, kun suunnitelmiin tulee AINA noita muuttujia. Mutta eipä noille mitään voi. Aikamoiselta urakalta kuulostaa, mutta kyllä priimakuntoon pistetty hirsinavetta vaan kuulostaa sellaiselta ihanuudelta, että sen eteen on valmis vähän huhkimaankin :) Tsemppiä teille urakkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tsemppiä tässä tarvitaankin :) Kunnostettu hirsinavetta on kyllä ihana ajatus. Täytyy vain pitää lopputulos mielessä ja ryhtyä hommiin.

   Poista
 9. Suunnitelmat ei taida koskaan onnistua ihan täysin niin kuin oli ajatellut:) ja niinhän sitä sanotaan että hiljaa hyvä tulee♥ On kyllä hienoa että on tuollaisia apujoukkoja! Tsemppiä sinne kovasti projektiin! Kaunista ja leppoisaa helatorstaista♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli ihan huiput apujoukot ja he saivat homman nytkähtämääm mukavasti eteenpäin :)

   Poista
 10. Omavaraiseksi tähtääminen on varsin hieno tavoite ja kun on oikea tahtotila, niin ihminen pystyy kaikkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta. Joinain hetkinä sitä vain epäilee itseään ja urakkaa johon olemme ryhtyneet :)

   Poista
 11. Kiva, että saitte vähän apujoukkoja, niin lähti taas hommat etenemään. Ihania kuvia <3 Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli aivan mahtavaa. Ihanaa viikonloppua teillekin :)

   Poista