16.6.2018

Ikkunoiden kunnostus, osa 1


Vanhojen ikkunoiden kunnostaminen on kuulemma mukavaa ajankulua. Niiden kanssa puuhastelu on kuulemma terapeuttista. Näin se varmaan on, kunhan työnalla ei samaan aikaan ole kamalaa kasaa muitakin projekteja, aikaa niukasti ja puutteelliset olosuhteet kunnostamiseen.

Me kuitenkin olemme saaneet osan ikkunoista osittain kunnostettua. Niin ja kun sanon me, tarkoitan tietenkin Kaj:ta, minusta tässä projektissa on ollut lähinnä hidastetta, kun olen pyörinyt kameran kanssa hommia ikuistamassa.Homma on tässä kuvattu lyhyesti ja kuvattu kuvin vähän pidemmän kaavan mukaan. Olemme hommassa noviiseja, joten tarkemmat vinkit ja neuvot kannattaa pyytää pätevämmiltä.

Ensin ikkunoista poistetetaan helat, kulmaraudat, saranat ja lukot.
Sen jälkeen ikkunan puitteista poistetaan kitit lastalla ja kuumailmapuhaltimella.
Kun kitti on poistettu, poistetaan ikkunalasien lukitusnaulat hohtimilla.
Tämän jälkeen ikkunaruudut poistetaan.
Sitten ikkunapokista poistetaan maali kuumailmapuhaltimen ja kaavinlastan avulla.
Kun maali on poistettu ikkunanpokat hiotaan kevyesti hiomapaperilla.
Ikkunaruutujen kohtaan laitoimme sellakan. Tämän opimme perinnemestarin tv-sarjasta. Sellakan ideana on estää pellavakitissä olevan pellavaöljyn imeytyminen puuhun ja kitin liiallinen kovettuminen.Kuvassa oleva lasta on keraamisen keittotason puhdistamiseen tarkoitettu puhdistuslasta. Lastalla ikkunasta irtoaa hyvin vanha maali.

Helojen poistoon tarkoitettuja työkalujaIkkunoiden kunnostus, tähän asti
 • Irrota ikkunat paikoiltaan
 • Poista ikkunan karmeista helat, kulmaraudat, saranat ja lukot
 • Poista kitti, lukitusnaulat ja ikkunalasit
 • Poista maali
 • Hio ikkunanpokat
 • Käsittele lasien kohdat sellakallaKuumailmapuhallin käytössäMaalin poistoa kaapimalla

Tästä se lähtiMe käsittelimme ikkunoita sisällä asunnossa ja emme suosittele sitä muille. Hommasta tulee roskaa ja tuommoiset pienet naulat lattialla eivät oikein kuulu kotioloihin.

Uloimman ikkunapokan pisaraura


Sellakkaa ikkunoihin

Seuraavaksi kunnostamme rikkoutuneet puuosat ja pohjamaalaamme ikkunanpokat. Sen jälkeen kiinnitämme niihin lasit, kiinnitämme osan heloista ja kittaamme ikkunat. Tämän jälkeen  maalaamme pokat uudelleen. 


2 kommenttia:

 1. Vanhojen ikkunoiden kunnostus voi olla ihmisistä kivaa, jos on aikaa ja kärsivällisyyttä. Meillä on hirveä määrä alkuperäisiä ikkunoita huvilallamme ja niiden kunnostus odottaa jotain ihme tarmon puuskaa tai rahaa, millä joku toinen ne tekisi. :) Paljon tsemppiä urakkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Meillä urakka alkaa olla voitonpuolella ja uskon lopputuloksen olevan vaivan arvoinen :)
   Tsemppiä teillekin urakkaan, kun sen aika on :)

   Poista