7.7.2018

Metsäpalon jälkeen, Mustavuoren luolat Vuosaaren Mustavuoren luonnonsuojelualueella on paljon nähtävää. Tällä kertaa keskityimme retkellä metsäpalon polttamaan alueeseen ja Mustavuoren linnoituksen luolaan, jotka sijaitsevat lähekkäin.

Muita mielenkiintoisia kohteita alueella ovat muun muassa vanha kalkkilouhos ja "okralähde", jossa on raudan värjäämää vettä.

"Helsingin seudulla tulivuoriperäisiä kivilajeja on etenkin Vuosaaressa. ... Vulkaanisia kivilajeja voi helposti katsella alueen kallioissa.

...

Vuosaaren linnoitusta oli rakentamassa myös kiinalaisia pakkotyöläisiä."

Helsingin Vuosaari Nordsjö, Pertti Lampi


Vuosaaren Mustavuoren maastopalo poltti 3.6.-18 noin kaksi hehtaaria metsää kallion laella. Sammutuksessa avusti Rajavartiolaitoksen helikopteri, joka nosti merestä vettä ja sammutti sillä paloa. Kuvat on otettu 6.7.-18.


  Menimme Mustavuorelle kävelylle torstaina 5.7. Tarkoituksenamme oli etsiä tunneliluolan sisäänkäynti. Samalla reissulla törmäsimme tähän metsäpaloalueeseen.

Sää oli torstai-iltana tihkusateinen. Sateessa kostunut palanut maa tuoksui huumaavalta. Ei pelottavalta, sillä tulipalosta oli jo aikaa. Maa tuoksui lupaukselta, uudelta alulta. Siellä täällä vihersi kasvien uudet herkät alut.

Palanut männynrunko
Tulipalo on aina pelottava, tuhoava. Mutta joskus maastopalo on paikallaan. Ei sillä, että haluaisin metsän palavan, vaan siksi että palanut maasto on lukuisten hyönteisten ja kasvien elinaluetta ja nämä elelijät ovat käymässä vähiin.

Onni oli, ettei palo riehunut laajemmalla alueella ja onni oli, että se oli luonnonsuojelualueella, jossa luonto saa rauhassa toipua ja tarjota elinpaikan lukuisille metsäpalon jälkeisille lajeille. Palaneessa maastossa näkyy yllättävän hyvin, missä polut ovat menneet.
Metsäpalo ei tappanut kaikkia puita. Mäntyjen paksu kuori on suojannut osaa männyistä palon kuumuudelta.Wikipedia tiesi kertoa maastopalojen etenevän päärynän muotoisesti kulkusuuntaansa nähden. Metsäpalo etenee 3-8 % nopeudella tuulen nopeudesta. Mikäli ranskalainen teoria pitää paikkansa, voisi sen avulla koettaa löytää tämän palon alkukohta sieltä missä paloalue on kapein.Reitti Mustavuoren luolalle

Luola löytyy Google Mapsista nimellä Mustavuoren linnoitusalue. Se on Itäväylän lähellä ja Mustavuoren Itäväylän parkkipaikka on hyvin lähellä luolaa.

Kuvassa oleva oikea tiehaara tulee parkkipaikalta ja vasemmalle jatkuu tykkitie, jonka läheisyydessä luola on.

Olen lapsena tottunut menemään luolaan tämän suuaukon kautta, sillä se on lähempänä tykkitietä. Maaston korkeuserot ovat tämän sisäänkäynnin luona suuremmat, kuin toisen sisäänkäynnin luona. Paikka ei ole helppokulkuinen.

Luolan suuaukko kalliolta kuvattuna

Mustavuoren luolien historia


Vuosaaren Mustavuorella on osa Krepost Sveaborgin linnoitusta. Linnoituksen retkeilijöitä eniten kiehtova paikka on tämä tunnelimainen luola.

Vuosaaren ja Mellunkylän alueella tehtiin ensin kevyitä linnoitustöitä jo elo-marraskuussa 1914......Vuoden 1915 keväällä alkoivat todelliset linnoitustyöt."

"Vuosaaressa töissä oli myös kiinalaisia pakkotyöläisiä, jotka tosin kotiutettiin suomalaisten pyynnöstä ja vuonna 1916."

"Valtavat rakennustyöt mullistivat alueen normaalin elämän. Linnoitustöitä suunnittekevat ja johtavat upseerit asuivat vuoteen 1917 asti alueen maatiloilla ja Mellunkylään rakennetussa kansliarakennuksessa. Venäjältä tuodut linnoittajat ja sotilaat majoitettiin osittain kaupunkiin ja Mellunmäen nykyisen metroaseman alueelle puron varteen rakennettuihin kasarmeihin. Sadat suomalaiset vallityöläiset asuivat alueen talojen ulkorakennuksissa ja tilapäissuojissa. Työt jatkuivat täydellä teholla vuoden 1917 kevääseen asti, mutta osa töistä oli käynnissä vielä vuotta myöhemmin."

"Vaikka linnoituksia ei saatu koskaan täysin valmiiksi, oli länsivaltojen sotalainoilla rakennettu Helsingin puolustusjärjestelmä silti valtava laitos, johon kuului 462 tykkiä ja kymmeniä valonheittimiä yötaisteluja varten. Puolustajien määrä oli 25 000 miestä. Käytössä oli uusinta tekniikkaa. Sähköasemat, langaton lennätin ja yhteyskaapelit olivat jo tuolloin osa linnoituksen varustusta."


Helsingin Vuosaari Nordsjö, Pertti Lampi


Mustavuoren linnoitusalue tykkiteineen on rauhoitettu muinaismuistolain perusteella.Ennen tämän kesän käyntejä olin todella kauan käymättä luolalla. Edellisestä käynnistä taisi olla kymmenisen vuotta. Se ei silti ole haalistanut ajatuksiani ja muistojani luolasta. Rakastin täällä seikkailua lapsena.

Isäni vei meitä lapsia lyhyille retkille. Hän kertoi samalla alueiden historiasta ja opetti asioita luonnosta ja luonnossa liikkumisesta. Me retkeilimme paljon. Ehkä isäni tapa viedä meidät retkille juontaa juurensa kaupunkilaisuudesta. Isän molemmat vanhemmat olivat helsinkiläisiä ja kaupunkilaisten on erikseen lähdettävä luontoon, se ei aukea kotiportailta. Retkille on lähdettävä, jos haluaa luonnonhelmaan.

Oli syy retkiimme mikä vain, niin niistä on jäänyt paljon lämpimiä muistoja. Valitettavasti emme koskaan vieneet esikoistani Miinaa yhtä monille retkille. Tämän taaperon kanssa meidän täytyy ryhdistäytyä ja jatkaa lyhyiden retkien tekoa.


 Metsienmiehet


Mustavuorella asui lapsuudessani metsien miehiä koijissaan. Ymmärsin lapsena heidän surullisen kohtalonsa, mutta samaan aikaan koin heidän elämänsä metsässä mielikuvitusta kutkuttavana.

Meitä oli kielletty lähestymästä miehiä ja heidän asumuksensa olivat ehdottomasti kiellettyä aluetta. Meille teroitettiin, ettei kenenkään kotiin saa mennä kutsumatta, ei edes metsien miesten majoihin.

Kymmenen vuotta sitten törmäsin jonkun asuttamaan majaan Uutelassa ja jäin miettimään keitä nykyajan metsien miehet ovat ja millaiset ovat heidän tarinansa. Isäni lapsuudessa metsien miehet olivat sodankäyneitä miehiä, mutta keitä he olivat minun lapsuudessani?


Retkeily taaperon kanssa


Taaperolle oli puettu päälle housut, joista metsäpalon jälkeensä jättämä noki ei näy. Paljasjalkatossut auttoivat epätasaisessa maastossa liikkumista. Niiden pohja suojasi jalkoja viiltävän teräviltä kiviltä, joita paikassa oli paljon.
Taapero ei ihan vielä ole 17 kuukautta, mutta hän liikkuu näppärästi epätasaisessa maastossa. Siskonsa ei samassa iässä olisi ollut yhtä ketterä. Tosin Miina-sisko oli saman ikäinen talvella, jolloin paksut vaatteet rajoittivat liikkumista. Lisäksi hän oli tässä iässä todella kova puhumaan, toisin kuin vaiteliaampi veljensä. 


Kuiva kesä näkyy luolassa, nyt sen lattia on hyvin kuiva. Tavallisesti luolan lattialla on suuri lätäkkö.


 Mustavuoren luola on vaarallinen. 

Luolan ympäristö on kivikkoista ja se on sateella liukas. Luola on pimeä ja sen pohjalla on kiviä ja romua, luolassa on äärimmäisen helppo kompastu. Luola on louhittu vuosikymmeniä sitten ja se ei missään tapauksessa ole turvallinen paikka. Luolan katosta saattaa tippua kiviä niskaan. Luolan luona olevat kalliot ovat jyrkkiä ja pudotus luolan suuaukolle on hyvin korkea. Alueella on paljon kyykäärmeitä.

Vanha tykkitie

Mustavuorelle pääsee helposti esimerkiksi bussilla 560. Lähin pysäkki on Fallbackan pysäkki. 

Alueella on hyvä ulkoilureitit ja siellä lapset voivat pyöräillä turvallisesti. Tykkiteitä lukuunottamatta kaikki tiet ovat todella hyvässä kunnossa.

Lisätietoja alueesta löytyy tästä linkistä.

16 kommenttia:

 1. En olekaan koskaan itse tainnut käydä metsässä, jossa olisi äskettäin ollut metsäpalo..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli vaikuttavaa. Aion vierailla alueella uudestaan ja katsoa, miten luonto valtaa mustuneen alueen takaisin :)

   Poista
 2. Olipas siinä jännä paikka! Kyllä nuo metsäpalot on hurjia, vievät mukanaan kaiken..aina miettii niitä eläin parkoja, saattavat päästä tulen alta karkuun mutta pesäpaikat ja ehkä poikaset jäävät:( Kyllä siinä aikaa menee ennenkuin mustunut luonto taas kukoistaa. Suloinen on pikkuinen taapero♥ Leppoisaa alkavaa viikkoa ja kaunista kesänjatkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, tuolla on mennyt monen eläimen pesä ja poikaset. Todella surullista ajatella pikkuisia :(
   Kaikesta huolimatta ihanaa viikkoa teidän porukalle.

   Poista
 3. Oho, mielenkiintoinen paikka! Varmasti jännä käydä moisessa paikassa katselemassa metsäpalon jälkiä. Tulipalot ovat pelottavia!

  http://lifewithhannamari.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulipalot ovat todella pelottavia, ne pelottavat alkukantaisella ja vahvalla tavalla. Onneksi tästä palosta on jo vähän aikaa, niin se tulimeri ei ole heti ensimmäisenä mielessä, vaan outo maisema varastaa huomion ja ajatukset.

   Poista
 4. Ei jumpe, tunnen nuo paikat hyvin. Olimme jopa melko lähellä palon sattuessa, ihmettelimme paloautojen menoa ja savun hajua, kun kiersimme tutun reitin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme liikkuneet samaan aikaan samoilla seuduilla. Muistan, miten pelkäsin palon vievän koko komean alueen. Onneksi tämän pahempaa ei käynyt.

   Poista
 5. Tulipa hyvään väliin tämä vinkki kun ollaan lähdössä pienelle kotimaan reissulle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosaaressa on paljon mielenkiintoisia paikkoja ja ainakin ennen sieltä pääsi pienillä laivoilla erilaisille risteilyille. Meren saaristo on todella upea, vaikka aivan liian harvoin olen siellä käynyt. Ihanaa reissua :)

   Poista
 6. Kiitos sinulle tästä postauksesta. Tulin paljon viisaammaksi tällaisesta paikasta en ole koskaan kuullutkaan. Ihanaa että viette taaperon retkille luontoon . Mekin veimme silloin kun pojat olivat pieniä. Melkein joka viikko teimme retken metsiin. Usein vain lähimetsiin eväiden kanssa. Ihania retkiä teille jatkossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähiretkeily on parasta, lähteminen vaatii paljon vähemmän, kuin pitkille retkille ja omassa lähiympärisössä on usein paljon nähtävää ja koettavaa :)

   Poista
 7. Hui, tulipalot on aina pelottavia. Hienoja kuvia olet ottanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tulipalojen pelottavuudesta olen samaa mieltä.

   Poista