1.10.2018

Omavaraisuuden eteneminen 2018, yhteenveto

Kirjoitimme porukalla omavaraisuuden kohentamissuunnitelmia. Itse lähdimme liikkeelle suurin suunnitelmin. Suunnitelmiin tuli muutoksia ja välillä ahdisti. Näin lokakuussa on hyvä kurkistaa taaksepäin ja katsoa miten kävi.

Alkuperäisen suunnitelman pääset lukemaan tästä.


Kirjoitin syyskuun tohinoista syyskuun alkupuolella. Tahti on kirjoituksen jälkeen pysynyt mukavan reippaana. Listasin tuohon alle puutarhajuttuja, mutta lisäksi olemme kunnostaneet huonekaluja, siivonneet, laittaneet Saimaan mökkiä talvikuntoon, siistineet pihaa talvea varten, kitkeneet huluina viilliintyneitä alueita, raivanneet metsää, käyneet sienessä, remontoineet ja vaikka ja mitä.

 Syyskuussa istutettu


 • Siivolan keltaluumu
 • Valkoinen hollantilainen, valkoherukka
 • Venny viherherukka
 • Metsämansikkaa
 • Kuukausimansikkaa
 • Ruusukvitteni
 • 5 erilaista pensasmustikkaa
 • Kevääksi sipulikukkia
 • Valkosipulia
 • 3 katajaa
 • 2 pilariharmaaleppää
 • 1 muhkuraharmaaleppä
 • 1 sulkaharmaaleppä Johanna
 • Lisäksi valeeseen joukon kukkia, pensaita ja piparjuurta jne

Siirretty

 • Mansikoita
 • Mustaherukka Titania

Tilattu

 • Pilariomenapuu punainen helminauha 


Helmikuussa aloitimme tämän sarjan ja silloin listasin vuoden tavoitteiksi seuraavat: Grillipaikan teko,  seuraavien aloittaminen; hedelmätarha, kellari, kasvihuone. Lisäksi tarkoituksena oli saada satoa. Yhden hedelmäpuun olen tälle vuodelle istuttanut ja toisen saan maahan pian. Sen sijaan olen istuttanut erilaisia marjapensaita. Satoakin saimme, sato oli osittain hyvä ja osittain se jätti toivomisen varaa. Suunnitelma oli ihan hyvä, valitettavasti matkaan tuli muutoksia.

Huhtikuussa kerroin miten olimme aloittaneet grillipaikan teon ja siirtäneet sen alta nurmikkoa pihan toiseen kolkkaan. Ja tiedättekö, tämä homma ei ole edennyt tippaakaan tänä vuonna. Nyt olemme ilmeisesti onnistuneet hankkimaan lisää kiviä ja urakka jatkuu pian.

Maaliskuun kirjoitus alkoi näin: "En ole enää niin nuori, kuin tapasin olla ennen vanhaan." Kirjoituksessa pohdin otsikon mukaisesti omavaraisuuden suunnittelun kulmakiviä, erilaisia riskejä ja elämän. Tämä on oikeastaan koko sarjaan kirjoittamistani jutuista se, jonka soisins inun ehdottomasti lukevan.

Huhtikuussa hoksasimme, ettei alkuperäinen suunnitelma kelpaa toteutettavaksi. Koin olevani vähän hukassa suunnan muutoksen vuoksi. Tuntuu, että oikeastaan vasta elokuussa pääsin kunnolla puuhastelun makuun ja silloin alkoi tapahtua. Jutun pääset lukemaan tästä.

Toukokuussa meillä meni taas monta tovia pihaa siistiessä, vanhoista tunkioista tuntuu löytyvän kamala kasa kaikkea roskaa. Keväällä näkee aina selkeästi talven esille nostamat lasinsirut ja muut. Vaikka pidänkin keväästä, on tämä asia joka siinä tökkii. Toukokuussa saimme myös taaperon aitauksen valmiiksi seikka joka helpotti elämäämme huomattavasti. Kurkkaa juttu täältä.

Kesäkuussa suoritimme perustoimia puutarhassa. Marjapensaita leikattiin ehkä rajummalla kädellä, kuin tavallisesti. Syynä tähän oli pitkään hoitamatta ollut piha, sekö se,e ttemme aikoinaan leikanneet pihalle siirtämiämme marjapensaita.

Heinäkuussa podin ilmastoahdistusta ja kärsin helteistä. Pakenimme taaperon kanssa pariin otteeseen Saimaalle vilvoittelemaan. Tuvan pihalla taapero rakasti marja määrää. Heinäkuussa kävimme myös juhlimassa esikoiseni Miinan valmistujaisia.

 Syyskuussa kirjoitin sadosta. Sato kirjoituksen jälkeen olemme korjanneet perunan, talvikurpitsat ja mietimme tässä kuussa katsovamme millaisen sadon maa-artisokka tuotti. Chilit tuottavat tällä hetkellä lisää satoa sisätiloissa. Valkosipulin sato oli heikko, muuten syyskuussa on korjattu mukava sato :)

Lokakuussa eli nyt, olen tyytyväinen kesän aikaansaannoksiin. Jostain syystä olemme hyvin toimeliaita aina näin syyskesästä ja se kannattaa ehkä huomioida ensi vuonna. Ehkä jatkossa toimitamme kesän perustjuutuja ja suunnittelemma ja hitusen edistämme tulevia suunnitelmia ja sitten taas repäisemme älyttömän spurtin syyskesän koittaessa.

Opiskelu kantoi hedelmää


Tätä kirjoitussarjaa on ollut mukava tehdä ja suunnitelman muutoksista huolimatta uskon tämän kannustaneen meitä ahkeruuteen. Kiitos kaikille kirjoittajille ja lukijoille <3

Aiheesta kirjoitti myös
Maatiaiskanasen elämää, Rakkautta ja maanantimia, Korkeala, Mrs Sinn, Harmaa torppa, Riippumattomammaksi,

16 kommenttia:

 1. Kiva kuulla, että syksy toi teillä mukanaan spurtin! Meillä spurtti oli otettava kaupungissa, jotta saimme kodin siellä asuttamaan kuntoon - ja meillä syksyisin tuntuu muutenkin tunnit loppuvan kesken, kun on vain viikonlopun vapaat käytettävissä ja ehkä lievä väsymys painaa töiden alkaessa. Hyvä toisaalta tunnistaa nämä vahvuudet ja heikkoudet! Kunpa satoa voisi kerätä jo keväällä; silloin tunnun olevan täynnä energiaa 😁 Ehkä ensi vuonna keskitynkin villiyrtteihin ja - kasviin sekä luonnon antimiin enemmän; niitä kun voi poimia aina keväästä syksyyn saakka ☺️ kiitos, kun innostuit minut mukaan; on ollut ehkä kaikkein huojentavinta huomata, ettei kaikilla muillakaan suunnitelmat toteudu aivan kuin suunniteltu 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun piti keväällä muistaa korjata maa-artisokkasatoa, mutta se unohtui siinä hötäkässä, ehkä ensi vuonna?

   Poista
 2. Joku voisi sanoa, että olette menneet monesti umpikujaan mutta teille se on ollutkin vain risteys. Olette löytäneet uusia vaihtoehtoja tosin ehkä pakotettuina mutta olette osanneet katsoa muitakin vaihtoehtoja. Hienosti olette selvinneet hikisestä kesästä.

  VastaaPoista
 3. Ihan hirveästi olette saaneet aikaiseksi, kun ajattelee, että touhuatte monessa paikassa. Meikäläiset kun on koko ajan samoilla huudeilla ja silti jää tekemättä!

  Kesän helteet veivät kyllä mehuja ja jaksamista! Tuli sellainen olo, että onko pakko, jos ei jaksa. Mutta samaa mieltä, ilmojen viilettyä se puhti tuntui taas löytyvän!

  Mukavaa syksyä sinne teille!

  VastaaPoista
 4. Olette kyllä olleet ahkeria ja aikaan saavia <3

  VastaaPoista
 5. Oih toi syyskuun istutuslista! tuli itsellekin istutustarve :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyskuu on hyvä kuu puuhata, ei ole liian kuuma ;)

   Poista
 6. Pakko nostaa teille jokapaikanhöylille hattua! Upeaa tulosta olette saaneet aikaan, vaikka matkassa onkin ollut mutkia :)

  Nyt vasta kerkiän lukemaan teidän muiden postauksia, ihan hirveä hulinaviikko ollut!

  VastaaPoista
 7. Ihanaa kun muillakin on näitä homma ei edennyt pätkääkään -projekteja. Meilläkin niitä riittää ja olen vakaasti päättänyt olla potematta huonoa omaa tuntoa niistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saman koetan päättää, mutta poden silti :D

   Poista
 8. Wau, ei voi kuin ihailla toimeliaisuutta ja omavaraisuus astetta! Vaikka puuhaa riittää, niin varmasti on myös palkitsevaa! :)
  Iloisia syyspäiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ihania syyspäiviä sinnekin :)

   Poista